Landbruget øger presset på Nordjyske Bank

Udfordringer i landbruget har sendt Nordjyske Banks nedskrivning yderligere i op. Banken justerer derfor forventningerne til nedskrivninger på udlån og garantier, men fastholder forventninger til basisindtjening for hele året.

Nordjyske Bank, hovedsæde, filial i Frederikshavn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke let at være en jysk bank med udlån til landbruget. Det har Nordjydske Bank måtte sande i deres seneste halvårsregnskab, hvor de har justeret deres forventninger til nedskrivninger på udlån og garantier.

Forventningen er nu, at nedskrivningen vil nærme sig 170 millioner kroner og altså ikke de forventede 145 millioner kroner for hele året.

Det skyldes primært usikkerhed forbundet med landbrugets udfordringer, siger administrerende direktør, Claus Andersen.

Han tilføjer, at justeringen til 170 millioner kroner fortsat er lavere end det, banken realiserede sidste år.

»For øvrige privat og erhvervskunder går det rigtigt godt. Ud af de 83 millioner, vi har nedskrevet første halvår, er de 69 millioner nedskrevet på landbrug. Det er landbruget, der trækker nedskrivningen op,« siger han. Derfor forventer banken ikke, at nedskrivningen for hele året bliver højere end sidste år.

Indtjeningen i Nordjyske Bank er påvirket af det lave renteniveau, den lave udlånsefterspørgsel og den stigende konkurrence på udlånsområdet, skriver banken i forbindelse med regnskabet.

Det har resulteret i at netto renteindtægter falder fra 267 millioner kroner i 1. halvår 2015 til 240 millioner kroner.

Gebyrer og provisionsindtægter falder desuden fra 198 millioner kroner i 1. halvår 2015 til 163 millioner kroner.

Trods faldende indtjeninger fastholder banken forventningerne til en basisindtjening i intervallet 300-350 millioner kroner for hele året og slår fast, at banken har haft en tilfredsstillende basisindtjening på 172 millioner kroner for halvåret.

»Jeg forventer ikke, at vi blot kan gange det tal med to, men selvom vi ikke når op på de 172 millioner kroner for næste halvår, giver det fortsat en elastik ned til de 300 millioner kroner. Det forventer vi ikke at komme under,« siger Claus Andersen.

Resultatet før skat for perioden er 95 millioner kroner, hvilket forrenter egenkapitalen ultimo halvåret med 7,2 procent pro anno, skriver Nordjyske Bank.

Nordjyske Bank gør i regnskabet desuden opmærksom på, at tallene er proforma som følge af deres fusion med Nørresundby Bank i 2015.

Det vil altså sige, at det ikke er de faktiske tal, banken viser i regnskabet, men derimod det estimerede regnskab for banken, hvis Nørresundby Bank havde været fuldt integreret.