Landbruget klar til at investere 14,2 milliarder

Hvis landmændene havde fri adgang til finansiering, ville de udvide produktionen for over 14 milliarder kroner.

Foto: Morten Stricker. Arkivfoto.
Læs mere
Fold sammen
De danske landmænd har planer på tegnebrættet og mod på at investere. Faktisk ville de sætte nye projekter i søen for 14,2 milliarder kroner, hvis de havde fri adgang til finansiering, viser en ny analyse fra Landbrug & Fødevarer på baggrund af data indsamlet af Aspecto hos 1.109 respondenter.

Den viser også, at at 10 procent af landmændene har skrinlagt investeringer i stald- og halbyggeri for i alt 10,7 milliarder kroner, hovedsageligt til kvæg og svin.

»Denne del af landmændene, har altså haft overvejelser omkring investeringer og nogle af disse kan også have besluttet at ville foretage en investering, men har, af flere forskellige årsager, valgt at skrinlægge investeringen,« skriver Landbrug og Fødevarer i analysen.

Baggrunden er netop en manglende adgang til lån, der kan finansiere investeringerne.

39 procent angiver manglende finansiering som årsag til at de har lagt planer på hylden, mens 22 procent af de landmænd. der overvejer at udvide bedriften, at de ikke kan købe jord, fordi de ikke kan låne pengene til det.

En undersøgelse fra Videncentret for Landbrug tegner et lignende billeden af en sektor, hvor der hersker stor optimisme, men som ikke kan vokse på grund af produktionsbegrænsninger, primært af finansiel karakter.

Baggrunden er blandt andet, at mange pengeinstitutter i forvejen har et stort udlån til landbrugssektoren, der påførte dem store tab under krisen. Institutterne har med andre ord brændt nallerne og er blevet mere tilbageholdende med at tage landbrug på bøgerne.