Landbruget imod statsstøtte

Det vækker langt fra begejstring i danske mejeri- og landbrugskredse, at EU-Kommissionen vil indføre midlertidig statsstøtte til trænge mælkeproducenter.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Prisfald på 30 procent på mælk, får nu EU-Kommissionen til at anbefale midlertidig statsstøtte på 15.000 euro til trængte mælkeproducenter. Men den idé får en kold skulder af den danske landbrugs- og mejeribranche:

”Den danske holdning både fra regering og fra landbrugets organisationer er, at statsstøtte er en dårlig løsning. Derfor er det meget tvivlsomt, at man i Danmark vil gøre brug af en eventuel mulighed for at uddele ekstraordinær statsstøtte til producenterne. Men andre medlemslande er måske knap så principfaste, og vil nok hurtigere tage mod støtten. Derfor frygter vi, at kommissionens forslag kan give anledning til konkurrenceforvridning,” siger politisk chef i mejeriforening i Bruxelles, Kirsten Holm Svendsen.

Væk med kvoter
Mens Kommissionens forslag om statsstøtte, der blev lanceret onsdag i en længe ventet rapport fra landbrugskommissær Mariann Fischer Boel, altså bliver skudt hurtigt ned fra dansk side, vækker det langt mere begejstring, at kommissæren holder fast i afviklingen af mælkekvoterne.

Mælkekvoter begrænser mængden af mælk, den enkelte landmand må producere, og bliver derfor i nogle EU-lande set som et værn mod overudbud af mælk og dermed endnu lavere priser.

”Men det argument holder ikke, for i dag er det sådan, at man kun meget sjældent bruger hele sin kvote. Derfor har kvoterne altså ingen effekt på priserne. Til gengæld kan kvoterne blive et problem, når efterspørgslen efter mælk på mellemlang sigt vokser. Og det tyder alle prognoser på, at den vil gøre,” siger Kirsten Holm Svendsen.

Uigennemskuelige priser
Mariann Fischer Boel opfordrer i rapporten desuden til, at man ser på konkurrencesituationen i mejeri- og detailbranchen for at sikre sig, at konkurrencen fungerer efter hensigten:

”Jeg tvivler dog på, hvor meget der vil komme ud af en sådan undersøgelse. Det kræver jo, at de involverede parter er parate til at oplyse, hvilke avancer de har på salget af mælken. Det bliver nok svært at få igennem,” siger Kirsten Holm Svendsen.