Landbruget fortjener ikke hjælpepakke

De danske landmænd har i flere år deltaget i en risikabel gearingsfest uden at have kapitalgrundlaget i orden. Lektor på Copenhagen Business School har derfor svært ved at se, at branchen fortjener en hjælpepakke.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Man ligger, som man har redt. Det gælder også for de danske landmænd, som i længere tid har levet over evne for lånte penge.

Derfor har lektor på Copenhagen Business School, Jens Lunde, svært ved at se, hvorfor netop landbruget skal have en hjælpepakke. For hvis den branche skal have hjælp, er der mange andre, der skal hjælpes.

»Landbruget er havnet i en situation, hvor gælden er for stor. Ingen tvivl om det. Det er en kombination af en gearingsfest på trods af en lille egenkapital, for velvillige banker og formentlig også dårlig rådgivning. Men hvorfor skal skatteborgerne betale for et erhverv, der har levet over evne,« siger Jens Lunde.

Han understreger, at han har stor medfølelse over for de især unge landmænd, der har gældsat sig hårdt, da de startede som selvstændige. Men det ændrer ikke ved, at mange landmænd har spekuleret og foretaget gearede investeringer.

Han er ikke overrasket over, at landbruget er endt i en meget vanskelig situation:

»Nej, for gearingsfesten har været størst i de brancher, hvor der har været noget at geare – det vil sige i ejendomssektoren og i landbruget,« siger Jens Lunde.

Han har svært ved at forestille sig, at det er muligt at skrue en fornuftig hjælpepakke sammen, som skiller fårene fra bukkene – altså pille de mange landmænd ud, som har spekuleret og dermed påført sig selv en stor risiko for tab.

Derfor skal politikerne være endog særdeles varsomme med at skrue en hjælpepakke sammen til landbruget:

»For hvis de spekulative landmænd skal hjælpes, er der virkelig mange i dette land, som kan argumentere for, at de skal have hjælp.« siger Jens Lunde.

Så kan man ligeså godt skrue en pakke sammen, som hjælper alle aktører med stor gæld i alle brancher.