Landbrug frygter million-tab på CIBOR-svindel

Usikkerheden om CIBOR-renten får landbruget til at frygte, at man i årevis har betalt for høje renter på sektorens enorme gæld.

Foto: Morten Stricker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Landbruget har gæld for flere hundrede milliarder kroner, og for en stor del af den er rentebetalingen knyttet til interbankrenten CIBOR.

Usikkerheden omkring fastsættelsen af CIBOR, får nu sektoren til at frygte, at de danske landmænd dermed i årevis betalt millioner af kroner for meget i rente på deres lån. Det skriver Børsen.

"Der er en række lånetyper i landbruget, som anvender CIBOR som referencerente. Vi er naturligvis bekymrede form at der er landmænd, der har betalt for høje renter. Ikke mindst fordi det handler om renter på lån for milliarder af kroner. Landbruget er interesseret i en troværdig rentefastsættelse, som fuldt ud afspejler markedsrenten," siger Klaus Kaiser, chef i Dansk Landbrugsrådgivning.
Samlet har dansk landbrug gæld for 360 milliarder kr.

Usikkerheden omkring CIBOR-renten er opstået, efter det kom frem, at storbanken Barclays bevidst har manipuleret med den britiske CIBOR-pendant, LIBOR. Nu undersøges en række af de øvrige banker, som er med til at stille renten for medvirken til at presse renten op.

Barclyas har hidtil været blandt de otte banker, der gennem daglige indberetninger er med til at fastsætte CIBOR, men banken meddelte torsdag, at den trækker sig per 27. august, så der fremover kun vil være syv stillere af den danske rente.
Senere torsdag meddelte erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF), at han vil have CIBOR-renten underlagt statslig kontrol.

"Der er behov for, at det offentlige får en form for tilsynsfunktion. Så det foregår på et gennemskuelig og transparent måde," sagde ministeren i den forbindelse.

Tilsynet hilses velkommen af bankeres brancheorganisation, Finansrådet, som håber, at den skærpede kontrol kan genoprette tilliden til den omstridte og vigtige rente.

"I Finansrådet er vi udelukkende interesserede i at der er tillid til referencerenter som CIBOR-renterne. Vi hilser derfor ministerens udspil om et offentligt tilsyn velkomment. Et kompetent offentligt tilsyn kan være med til at genskabe tilliden til CIBOR-renterne og skabe ro herom," sagde Finansrådets direktør Jørgen A. Horwitz torsdag.