Laksekonge og milliardær: »Det er gået meget godt«

Den færøske tycoon Regin Jacobsen står i spidsen for firmaet Bakkafrost. Firmaet er verdens bedste til at tjene penge på lakseproduktion.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.


Da Regin Jacobsen var yngre, drømte han og familien ikke om, at det færøske laksefirma Bakkafrost kunne blive en stor international virksomhed.

»Det er gået meget godt, men det havde vi ikke lige forudset. Vi har aldrig haft fokus på, at virksomheden skal nå en vis størrelse eller blive Færøernes største virksomhed. Nej, slet ikke,« siger Regin Jacobsen.

Virksomhedens topchef og hans mor, Oddvør Jacobsen, er de to største aktionærer med til sammen 18,6 procent i Bakkafrost. De har aktier for i alt 2,2 milliarder kroner - dvs. hver 1,1 milliarder.

Færøernes ukronede laksekonge slår ikke ud med armene. Det ligger ham lige så fjernt som en gammel vestjyde med penge på kistebunden. Selv om både russiske, europæiske, amerikanske og asiatiske kunder betaler toppriser for firmaets eftertragtede lakseprodukter - og Bakkafrost er blevet en guldrandet forretning.

Selskabet er verdens bedste til at tjene penge på laks, når man måler det på driftsindtjening pr. kilo solgt laks.

Regin Jacobsen lægger ikke skjul på, at selskabet har en ambition om at gå foran - være ambitiøst og effektivt. Siden Bakkafrost blev noteret på fondsbørsen i Oslo i 2010, er firmaets børsværdi tidoblet til 12 milliarder kroner.

Færøernes største virksomhed beskæftiger ca. 1.100 mennesker. Med en omsætning på små 2,9 milliarder kroner tegner Bakkafrost sig for 70 procent af lakseeksporten og op mod 40 procent af Færøernes eksport.

I årene 2001-2003 bestod den fragmenterede færøske lakseindustri af knap 30 forskellige selskaber, der var i dyb krise. Størstedelen af havbrugselskaberne endte med at gå konkurs.

Bakkafrost var ét af to firmaer, der overlevede.Årsagen var, at selskabet i modsætning til resten af industrien ikke kun opdrættede og solgte laks, men producerede færdige produkter til supermarkeder.

Den 50-årige Regin Jacobsen har en HD-uddannelse fra Handelshøjskolen i Aarhus. Han blev direktør i 1989. Regin Jacobsen begyndte i Bakkafrost, da det var en lille familievirksomhed, da han var blot 16 år. Og han har været en af hovedarkitekterne bag det fantastiske erhvervseventyr.

Området i bygden Glyvrar på Østerø, hvor virksomheden Bakkafrost ligger, kaldes »Bakka«. Derfor kaldes koncernchefen Regin af Bakka. Familien har boet i området i 16 generationer tilbage til 1600-tallet.

Hans far, Hans Jacobsen, og to brødre etablerede en fiskeindustri  i 1969. I 1979 gik de ind i lakseopdræt. I dag ejer og driver selskabet 14 farme i 12 fjorde. Bakkafrost producerer fiskemel og fiskeolie til foder til de årligt omkring 50.000 ton laks, der bliver forædlet til færdigvarer.

Siden krisen i branchen - og en færøsk bank og nogle kapitalfonde i midten af 00erne sørgede for en kapitalindsprøjtning i Bakkafrost - har firmaet købt andre opdrættere og virksomheder op. Og i dag er den færøske komet som nævnt 12 milliarder kroner værd.