Lagkagehus-ejer klar til ny dansk milliardoffensiv

Flere milliarder er være på vej til at blive brugt på danske virksomheder efter den norske kapitalfond FSN Capital har rejst ny stor fond.

Arkivfoto. Flere milliarder er være på vej til at blive brugt på danske virksomheder efter den norske kapitalfond FSN Capital har rejst ny stor fond. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De er vilde med danske virksomheder. Lagkagehuset, Huscompagniet og Fitness World er blandt de virksomheder, som den norske kapitalfond FSN Capital har købt i Danmark i de senere år. Nu kan der bliver endnu flere på listen.

FSN Capital har nemlig rejst en ny stor investeringsfond, hvorfra mange milliarder er øremærket til at opkøb i Danmark.

»Vi har i vores tidligere fonde brugt rigtig meget kapital i Danmark, og i den nye fond kan vi komme til at se danske opkøb for 3-4 mia. kr. eller måske helt op til 7-8 mia. kr., hvis de rigtige muligheder er der,« siger Thomas Broe-Andersen, partner i FSN Capital og chef for den danske del af FSN Capital.

Fonden har i dag solgt Huscompaniet, der fremstiller typehuse. Det næste frasalg kan blive bagerkæden Lagkagehuset, som tidligere omtalt i Berlingske har hyret banker til at finde en ny ejer. Blandt den nuværende portefølje findes også fitness-kæden Fitness World, it-virksomheden Netcompany og industrivirksomheden Skamol.

Den ny fond bliver samlet på ca. 7,5 mia. kr. Men med den traditionelle lånefinansierede opkøbsmodel betyder det opkøb i Danmark, Norge og Sverige for mere end 15 mia. kr.

»Vores fokus forsætter med at være virksomheder med en værdi på en mia. kr. eller mere. Vi ser meget gerne, at grundlæggerne får en central rolle, som vi har set med Netcompany eller med Fitness World,« siger Thomas Broe-Andersen.

Den ny fond bliver FSN Capitals fjerde investeringsfond. Pengene kommer fra de nuværende nordiske investorer og en række nye fra USA og Asien. I Danmark har blandt andre Dansk Vækstkapital skudt penge i fonden.

»Udgangspunktet er at kigge på alle industrier. Men vi holder os fra den type investeringer, hvor der er stor risiko ved f.eks. råvarer priser eller politisk ustabilitet, fordi det er den type risiko, som vi ikke kan gøre meget ved. Vi vil købe der hvor risikoen f.eks. er om virksomheden har de rigtige produkter, sætter de rigtige priser og er på de rette markeder, fordi det er den slags, som vi nemmere kan påvirke,« forklarer Thomas Broe-Andersen.

Han siger, at der er mange muligheder for at finde gode investeringer, men at de bedste virksomheder også er steget i pris.

»Markedet for virksomhedshandler er godt for øjeblikket. Vi har set en stabil vækst og lånemuligheder er gode og det har presset priserne op. Men der er også derfor, at vi skal have en stram prisdisciplin, når vi finder opkøb til den kommende fond,« siger Thomas Broe-Andersen.

FSN Capital ejer i dag 15 selskaber i Norge, Danmark og Sverige.