Læsø-færge grønt modelskib for hele verden

Maritimt Center i Frederikshavn skal skabe 400 nye arbejdspladser i de 80 tilknyttede maritime service-virksomheder. Løsningerne sættes i drift på lokal færge.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De små underleverandører til Danyard og MAN Diesel i Frederikshavn overlever og udvikler sig, selv om de store moder-virksomheder er lukket eller stærkt reduceret.

I Frederikshavn Kommune omsætter underleverandører til skibsfarten for omkring 7 mia. kr. – mange af dem er serviceleverandører.

Der er omkring 80 virksomheder i det maritime netværk i Frederikshavn, Skagen og Sæby.

Læs også på evb.dk:

Grønne færger vil sprænge Scandlines monopol

Maritim viden skal skabe 400 nordjyske job

Energibyggeri for 200 millioner på vej på Bornholm

Direktør Jørgen Ove Jensen, Frederikshavn Erhvervsråd, oplyser, at netværkets virksomheder nu arbejder på at blive eksperter indenfor for det han kalder ”grøn shipping”.

Bestræbelserne udfolder sig omkring en række projekter – bl.a. kommunens maritime center, Marcod.

Fra forskellige fonde er der rejst 13 mio. kr. til centreret, der skal skabe 400 arbejdspladser i de tilknyttede virksomheder. Desuden har EU bevilget 15 mio. kr.

Omdrejningspunktet for centrets virke er forskning og aftestning af nye miljørigtige løsninger til skibsfarten. Udbuddet af løsninger skal demonstreres på et ”grønt skib”. Her er Læsø-færgen , Margrethe Læsø, udpeget som demonstrationsmodel. Der arbejdes både på nye driftsmæssige løsninger og installation af ny miljø-venlig teknik.