Lærere bygger boliger for kvart milliard ved kæmpestation

Lærernes Pension står bag kompleks med boliger samt butikker tæt på et af hovedstadens største trafikknudepunkter.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et af hovedstadens særlige udviklingsområder, Valby Syd klos op ad knudepunktet Ny Ellebjerg Station, får endnu et større bolig- og erhvervsbyggeri.

Lærernes Pension skyder cirka 300 millioner kroner i et projekt med 114 lejeboliger, p-kælder samt et Kiwi-supermarked, butikker, klinikker og kaffebar på samlet 14.500 kvadratmeter - et areal svarende til rundt regnet to fodboldbaner.

"Vi har en overordnet strategi om at investere mere i ejendomme, og området er attraktivt, fordi Ny Ellebjerg Station er på vej til at udvikle sig til et væsentligt knudepunkt i den offentlige trafik," siger finansdirektør Henrik W. Mogensen til Berlingske Business.Den sidste vurdering står pensionskassedirektøren ikke alene med: I sensommeren udpegede flere eksperter over for Berlingske Business netop området omkring Ny Ellebjerg Station som et af dem, der kunne få størst gavn af udbygget infrastruktur de kommende år. I forvejen krydser to S-togslinjer hinanden her - strækningen ned mod Køge og Ringbanen. Om få år kommer her også stop på den kommende Købnehavn-Ringsted-bane, og Københavns Kommune arbejder hårdt på at få en sydhavsmetro med endestation her - og senere eventuelt en forlængelse.

I området er der bygget meget de senere år, især på arealer, som tidligere var ejet af FLSmidth-koncernen. I nærheden ligger også et gammelt industrikvarter, hvor gamle fabrikker er blevet omdannet til kontorer, og det store Grønttorv skal om et par år flytte til Høje-Taastrup, så nye arealer bliver ledige.

Lærernes Pension bruger udviklings- og byggefirmaet CASA som totalentreprenør, men projektet udspringer oprindeligt fra et samarbejde mellem det lille københavnske udviklngsfirma Tetris og Nordic Real Estate Partners, og det er tegnet af arkitektfirmaet Entasis.

Pensionskassen blev oprettet i 1993 og har i dag omkring 60 milliarder kroner i pengetanken. Heraf er knap 2½ milliard eller fire procent i mursten - den andel skal ifølge finansdirektør Henrik W. Mogensen gerne op på det dobbelte.