Længere levetid koster ATP tocifret milliardbeløb

Pensionskassen ATP's regnskab for første halvår er præget af, at kunderne lever længere. Det viser meddelelse.

Pensionskassen ATP fik et afkast på sine investeringer på 4,1 milliarder kroner i første halvår. Det oplyser pensionskassen i en pressemeddelelse. Her ses ATP's direktør, Christian Hyldahl. Arkivfoto: Malene Anthony Nielsen / Ritzau Scanpix. Foto: Thomas Lekfeldt / Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Pensionskassen ATP's investeringer har givet et moderat afkast i første halvår. En gennemregning af kundernes levealder får dog pensionskassen til at sætte milliarder til side til sikrede pensioner.

Det skriver ATP i en pressemeddelelse om udviklingen i halvåret.

»En grundig gennemgang af levetidsmodellen har givet anledning til at justere langtidsprognosen for levetidsudviklingen, og på basis af dette er der overført yderligere 20,0 milliarder kroner til forlænget levetid,« skriver ATP.

ATP meddelte i juni, at man ændrede modellen for levetid, og ændringen slår nu igennem i regnskabet.

I regnskabet skriver ATP, at 65-årige medlemmer nu forventes at blive 87 år i gennemsnit.

»Revideringen indebærer blandt andet, at USA er fjernet fra datamaterialet, idet dødsårsagerne hos amerikanerne afviger betydeligt fra Danmark.«

»Da USA historisk har udgjort 40 procent af datamaterialet, rykker dette markant på forventningerne til de fremtidige levetider,« skriver ATP om justeringen.

ATP skriver i regnskabet, at opdateringer af levetid og bonustilskrivning har kostet 49,2 milliarder kroner over de sidste fem år.

De mange milliarder hensat til garanterede pensioner sender ATP's samlede resultat for halvåret ned på et voldsomt underskud på 17,7 milliarder kroner. I samme periode 2017 var resultatet på 11,6 milliarder kroner.

Når det kommer til afkastet på de 784 milliarder kroner, som ATP's kunder har stående, lød det på 4,1 milliarder kroner for ATP i første halvår i år mod 14,7 milliarder kroner i de første seks måneder af 2017.

Det var hovedsageligt skabt af investeringer i selskaber, der ikke er på børsen, ejendomme og infrastruktur. Udenlandske aktier trak ned, da APT her tabte 2,1 milliarder kroner. Specielt nye markeder kostede dyrt.

»Vores balancerede investeringsportefølje har vist sig robust i et vanskeligt halvår. Vi har taget mere risiko inden for de rammer, vi har fået udstukket af bestyrelsen.«

»Det gør vi via en meget disciplineret tilgang til porteføljekonstruktion og risikostyring, så vi på den lange bane kan skabe tilfredsstillende resultater på trods af det lave og usikre afkastmiljø,« skriver Christian Hyldahl, direktør i ATP, i meddelelsen.