Læk-skandale får KPMG til at trække sig som revisor

KPMG trækker sig som revisor for to amerikanske selskaber. Det sker efter, at en tidligere partner hos revisionskoncernen er blevet taget for læk af kursfølsomme oplysninger.

Handlen med aktier i Herbalife og Skechers blev suspenderet tirsdag, efter at det kom frem, at en tidligere partner hos KPMG havde lækket oplysninger fra selskabernes regnskaber. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRENDAN MCDERMID
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et af de absolut mest essentielle principper for en revisor må være evnen til at behandle fortrolige oplysninger på forsvarlig måde og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Nu viser det sig, at en tidligere ledende medarbejder hos verdens fjerdestørste revisionsselskab, KPMG har brudt med netop disse principper.

Ifølge Financial Times er de amerikanske myndigheder, blandt andre FBI, nu ved at undersøge, hvordan Scott Thomas, en tidligere KPGM-partner, har lækket fortrolige oplysninger fra hans kunder, helseselskabet Herbalife og skoproducenten Skechers. Oplysninger som andre amerikanske selskaber angiveligt har brugt i forbindelse med aktiehandlen.

KPMG trækker regnskaber tilbage

KPMG har meddelt, at alle selskabets ansatte fordømmer den nu fyrede Scott Thomas' handlinger, som de mener har kompromitteret revisionsselskabets uafhængighed.

Derudover er KPMG blevet nødt til at tage konsekvensen og trække sine tidligere vurderinger af Herbalife og Skechers' regnskaber tilbage. Revisionskoncernen oplyser dog, at den ikke har nogen grund til at tro, at de tidligere revisionspåtegninger ikke har været faktuelt korrekte.

Ledelsen hos Herbalife og Skechers blev ifølge Financial Times kilder oplyst om sagen mandag aften i denne uge. Og handlen med de to selskabers aktie blev suspenderet i tirsdags, indtil selskaberne havde været ude med udtalelser om sagen.

Herbalife meddelte blandt andet, at det er regnskaber fra 2010, 2011 og 2012, der nu ikke længere har et »godkendt-stempel«. Men selskabet mener alligevel, at regnskaberne giver et meget retvisende billede af den finansielle situation hos Herbalife.

Thomas: »Jeg hjalp nogen i vanskeligheder«

Scott Thomas har selv fortalt til avisen The Wall Street Journal, at han erkender og undskylder sine handlinger.

»Jeg fortryder mine handlinger; at jeg har lækket ikke-offentliggjorte data til en tredjepart omkring de kunder, jeg servicerede hos KPMG. KPMG har ikke noget at gøre med det, jeg gjorde. Dette firma bærer intet ansvar i sagen,« sagde Scott Thomas blandt andet.

Han forklarede også, at det det hele startede for nogle år siden med, at han forsøgte at hjælpe »nogen«, hvis selskab var i vanskeligheder.

»Fra tid til anden i løbet af de sidste par år spurgte denne tredjepart, hvordan disse klienter (Herbalife og Skechers, red.) klarede sig. Ved nogle få lejligheder i løbet af de sidste år spurgte dette individ, om han skulle købe eller sælge aktier, og jeg fortalte om, hvilke tanker jeg havde om, hvorvidt aktien var et godt køb eller ej,« sagde Scott Thomas til avisen. 

Nu venter lovens lange arm

Han kan nu vente sig et retsligt efterspil. I en tidligere sag fra 2011 endte konen til en partner i revisionsselskabet Deloitte, Annabal McClellan med en bøde på en million dollar og en fængselsstraf, fordi hun havde videregivet fortrolige oplysninger om fremtidige handler til familiemedlemmer i London, og derefter forsøgt at obstruere efterforskningen.

Selvom nogle revisionsselskaber herhjemme i kølvandet på finanskrisen er blevet beskyldt for ikke at leve op til deres ansvar, så har vi endnu ikke set læksager af den kaliber i branchen. Det siger Kim Klarskov Jeppesen, der er professor ved Institut for Regnskab og Revision på Handelshøjskolen, CBS.

»Jeg har aldrig hørt om sager som den her før, og jeg kender ikke eksempler på, at det er sket i Danmark. Tværtimod så plejer revisorer at værne meget højt om deres tavshedspligt,« siger han til Berlingske Business.

Herbalife-aktien endte i går efter børspausen med et fald på 3,8 procent, mens Skerchers dog steg med 1,9 procent.