Lægers kamp for bedre databeskyttelse hædres

De praktiserende læger i Danmark får Databeskyttelsesdagens Pris overrakt af justitsministeren i tæt kapløb med Microsoft og med et stort oplysningsprojekt i de danske folkeskoler.

Det var de praktiserende læger, der for et år siden fik forhindret, at oplysninger om danskernes sundhed ulovligt blev gemt og arkiveret men derimod blev slettet, som loven foreskrev. Det fik de torsdag en stor pris for. Arkivfoto: Bax Lindhardt, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selvfølgelig skal data om danskernes sundhed kun samles ind, når loven giver mulighed for det, ligesom de naturligvis også skal slettes, som loven foreskriver. Og fordi de praktiserende læger råbte voldsomt op om lovovertrædelser, er der nu blevet rettet op på situationen.

Derfor fik formanden for de praktiserende læger i Danmark, Christian Freitag, torsdag morgen af justitsminister Søren Pind (V) overrakt »Databeskyttelsesdagens Pris 2016«. Det skete på en stor og fuldt besat konference for myndigheder og virksomheder på Christiansborg i anledning af den årlige Databeskyttelsesdag, 28. januar.

De praktiserende lægers organisation PLO fik under stor, offentlig furore for snart et år siden den daværende kulturminister, Marianne Jelved (R), til at beordre ulovligt indsamlede helbredsoplysninger om danskere i Almenmedicinsk Database (DAMD) slettet, selv om Rigsarkivet ønskede at gemme en kopi for eftertiden. Der opstod nemlig et folketingsflertal imod at gemme oplysningerne.

Tryghed skal herske

»Christian Freitag anerkendes for at få skabt opmærksomhed om, at grundlaget for at indsamle og behandle borgernes data skal være i orden. Det er helt afgørende for fortsat at kunne indsamle og anvende data til forskning, udvikling og behandling uden at miste borgernes tillid. Juryen håber, at sagen vil være med til at sikre, at der fremadrettet er bedre styr på, om indsamling og anvendelse af sundhedsdata sker i overensstemmelse med reglerne,« sagde prisjuryens formand, Ian Erdman.

Databeskyttelse er for alvor kommet i fokus, efter at den tidligere efterretningsansatte Edward Snowden sidne juni 2013 har fremlagt tophemmelige dokumenter, som dokumenterer især den amerikanske efterretningstjeneste NSAs omfattende spionage mod og aflytning over hele kloden, ofte med hjælp fra nationale efterretningstjenester, blandt andet i Danmark.

Kort før jul nåede de 28 EU-lande endelig efter over fire års forhandlinger til enighed om at stramme databeskyttelsen og gøre det fælles og skrappere regler ens i hele EU.

Tre finalister i tæt kapløb

Der var tre finalister til Databeskyttelsesdagens Pris 2016. De to andre var den amerikanske softwaregigant Microsoft og samarbejdet Codex, som Digitaliseringsstyrelsen, IT-Branchen og Rådet for digital sikkerhed står bag i fællesskab. Microsoft stod på spring til prisen for dels at nægte at udlevere en europæers data fra sit datacenter i Irland til USA med henvisning til, at det er europæisk databeskyttelseslov, der gælder, dels for at arbejde for, at europæere, der ønsker at være sikre på at bevare deres data i datacentre på europæisk jord, får mulighed for det. I et unikt samarbejde med Deutsche Telekoms datterselskab T-Systems bygger Microsoft to datacentre i Tyskland, hvor softwaregiganten garanterer, at ingen udefra vil kunne få adgang. Det bliver oven i købet T-Systems egne folk, der bemander datacenteret. Microsofts egne ansatte har ikke engang adgang.

Codex er et samarbejde, som skal hjælpe folkeskolelærere med at undervise i digital adfærd og databeskyttelse. Codex har lavet undervisningsmateriale, som 300 skoler og 10.000 elever indtil nu har brugt til at blive bedre opmærksomme på det afgørende i at beskytte sine personlige data og oplysninger mod misbrug.

Den Europæiske Databeskyttelsesdag er en årligt tilbagevendende begivenhed 28. januar.