Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Lægernes Pensionskasse har solgt en aktiepost på 48 millioner kr. i det amerikanske medicinalselskab Hospira, der i dag er ene om at sælge lægemidler til brug ved henrettelser med den såkaldte dødssprøjte i amerikanske fængsler. Det oplyser pensionskassen i en pressemeddelelse.
Hospira er i dag eneleverandør af medicin til henrettelser i USA, efter at først danske Lundbeck og senere også tyske Fresenius Kabi og israelske Teva har ændret deres distributionssystemer, så amerikanske fængsler ikke kan få fat i selskabernes lægemidler på legal vis, mens Hospira konsekvent har afvist, at det var muligt at standse salget.
Lægernes Pensionskasse havde imidlertid som omtalt i Berlingske Business 5. marts i år investeret i en mindre aktiepost i Hospira, selv om danske læger officielt er imod brugen af medicin til henrettelser og mener, at medicinalindustrien skal gøre det, der skal til, for at få standset salget.
Efter kritik fra den britiske græsrodsorganisation Reprieve kontaktede pensionskassen i februar i år Hospira for at få at vide, hvad Hospira ville gøre for at standse misbruget.
Efter at sagen havde været omtalt i Berlingske Business sagde Lægeforeningens næstformand, Poul Jaszczak, til Ugeskrift for Læger:
»For mig er det overraskende, at vi hovedet render ind i den situation. Fængslerne benytter sig af ikke-godkendte midler. Derfor er vores udgangspunkt at sige til Hospira – lige som vi gjorde med Lundbeck – at I må gøre, hvad der skal til, for at stoppe det. Hvis misbruget fortsætter, må vi overveje vores stilling. Vi mener selvfølgelig ikke, at pensionskassen kan investere i firmaer, der handler uetisk.«
Samtidig åbnede Lægernes Pensionskasses direktør, Niels Lihn Jørgensen, i ugeskriftet op for, at salg af aktierne i Hospira kunne blive sidste udvej, og da Hospira ikke svarede på flere henvendelser, fik han nok.
»Beslutningen (om at sælge aktierne, red.) sker i overensstemmelse med pensionskassens politik for socialt ansvarlige investeringer, da Hospira efter gentagne henvendelser fra pensionskassen endnu ikke har svaret på, hvilke tiltag de gør for at ændre distributionen med henblik på at forhindre misbrug af et lægemiddel«, skriver Lægernes Pensionskasse på sin hjemmeside.
Håber på et samarbejde
Hos Reprieve håber Maya Foa, der er leder af organisationens indsats mod dødsstraf, at det faktum, at de danske læger ikke længere ønsker at investere i Hospira, kan få selskabet til at ændre holdning og indlede et samarbejde med Reprieve om at få standset salget af medicin til brug på de amerikanske dødsgange.
»Vi har stor viden og ekspertice på dette område, og vi vil meget gerne dele det med Hospira. Desværre lader det til, at de er for ligeglade med misbruget af deres medicin ved henrettelser til at tage skridt til at undgå det,« siger Maya Foa.
Det er imidlertid et kapløb med tiden. I øjeblikket er de amerikanske dødsgange ved at løbe tør for medicin til henrettelser. I 23 ud af 33 stater kan der i øjeblikket ikke gennemføres henrettelser, enten fordi fængselsmyndighederne mangler medicin (17 tilfælde), eller fordi de afventer rettens ord for, om de må bruge den medicin, de ønsker (seks tilfælde), viser en opgørelse, som Berlingske Business har lavet.
Hospira har for nylig genoptaget salget af nogle af de lægemidler, som fængslerne mangler. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra selskabet til sagen.