Lægemidler og udstyr til døren

Life-science-branchen vil ifølge en ny rapport ændre arbejdsmetoder de nærmeste år, så de i øget grad vil sende produkter direkte til slutbrugeren.

En ny rapport fra det tyske analysefirma Z_punkt Foresight Company og transportgiganten DHL viser en voldsom stigning i forsendelser fra life-science-industrien til slutbrugere Fold sammen
Læs mere
Foto: FRED PROUSER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En ny rapport fra det tyske analysefirma Z_punkt Foresight Company og transportgiganten DHL viser en voldsom stigning i forsendelser fra life-science-industrien til slutbrugere frem mod år 2020 – såvel til patienter som hospitaler og hjemmehjælpere.

Blandt andet har ændringer i logistikvaner især via internettet og øget behov for at få den rigtige medicin til tiden betydet, at både medicin og hjælpemidler sendes direkte til patienterne. Det sker som følge af en stigning i telemedicin og hjemmepleje og vil være med til at holde udgifterne nede for bl.a. medicinalfirmaerne.

DHL mærker samtidig, at nye former for forsendelser breder sig – bl.a. nedkølede biologiske prøver. Derfor har man etableret et nyt forretningsområde kaldet Medical Express, hvor man kan holde prøver nedkølede i 48 timer.

Nogle virksomheder har brug for at tilknytte et kurérfirma til at styre deres lager for at nedsætte leveringstider til kunderne.Samtidig har branchen den udfordring, at ti pct. af alle farmaceutiske medikamenter er falske, ligesom omkring halvdelen af den medicin, som sælges via hjemmesider, er falske.

Ifølge DHL betyder det, at slutbrugerne inden længe vil have behov for dokumen­tation for, hvor produkterne kommer fra samt at man kan spore dem i forsyningskæden. Denne synlighed betyder også, at life-science-branchen bedre vil kunne styre deres samlede udgifter, når de kender udgifter til logistikken. Det gælder bl.a. producenter af kopimedicin.

Tilflytning til byerne får betydning

Også urbaniseringen vil spille en øget rolle. Ifølge FN vil flere søge mod byerne, hvilket også logistisk vil betyde meget for denne specielle branche. Byboernes moderne livsstil vil give større sundhedsbevidsthed og dermed øget efterspørgsel efter produkter i sundhedssektoren.

Endnu en udfordring for logistikvirksomheder er at samle flere prøver og produkter i samme forsendelse – ofte med forskellige temperaturer. De logistikvirksomheder, der kan styre disse krav, vil differentiere sig i markedet og opnå succes.

I Leipzig Lufthavn, hvor DHL har sin internationale »hub«, har man f.eks. indrettet en sektion for medicinalvarer. Herfra vil man meget hurtigt – ved hjælp af fly – kunne levere f.eks. lægemidler og udstyr direkte til en hospitalsafdeling uden forsinkende led.