Lægemiddel-styrelsen genopstår efter pres fra medicinalindustrien

Efter hård kritik fra medicinalindustrien med Novo Nordisk i spidsen genetablerer den nye sundhedsminister Lægemiddelstyrelsen.

Lægemiddelstyrelsen genopstår. Fold sammen
Læs mere
Foto: Esben Salling

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) sætter handling bag regeringens planer om at understøtte en stærk dansk lægemiddelindustri, sådan som det fremgår af regeringsgrundlaget.

Derfor er medarbejderne i Sundhedsstyrelsen mandag eftermiddag blevet orienteret om flere ændringer. En af dem er, at Lægemiddelstyrelsen genopstår med virkning fra årsskiftet, efter at den daværende SRSF-regering nedlagde og fusionerede styrelsen ind i Sundhedsstyrelsen i 2012.

Siden har medicinalindustrien med Novo Nordisk i spidsen kritiseret den nye konstruktion kraftigt.

Fusionen betød færre penge til området og fik nøglemedarbejdere til at flygte, og det har medicinalvirksomheder, danske såvel som udenlandske, kunnet mærke i form af stigende sagsbehandlingstider på den rådgivning og den sagsbehandling på tilladelser til at gennemføre forsøg og godkendelse af ny medicin, som industrien selv betaler for.

Samtidig er Danmarks rolle i det europæiske samarbejde på lægemiddelområdet blevet svækket.

»Vi vil gerne understøtte en stærk dansk lægemiddelindustri, som jo tegner sig for en meget betydelig andel af hele den danske eksport. En selvstændig styrelse skal både kunne kontrollere medicinalvirksomhederne og give dem kompetent faglig rådgivning, og det er der brug for, så Danmark også i fremtiden kan være langt fremme på lægemiddelområdet,« siger Sophie Løhde.

Hos medicinalvirksomhedernes brancheorganisation Lægemiddelindustriforeningen, Lif, glæder koncernchef Ida Sofie Jensen sig over, at den nye minister har lyttet til industriens kritik.

»Det er meget positivt og visionært og en anerkendelse af medicinalindustriens betydning for dansk økonomi,« siger Ida Sofie Jensen.

Ifølge hende vil genetableringen af Lægemiddelstyrelsen være med til, at lægemidler kan bliver godkendt hurtigere af de danske myndigheder.

»Det vil både være til gavn for medicinalindustrien og for patienterne,« siger Ida Sofie Jensen.