Lad EU's pengekasse betale for dine gode ideer

Hvis du vil skabe forskning og udvikling i din virksomhed, kan du hente økonomisk hjælp i EU. Se her hvordan.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De ypperste eksperter står klar til at hjælpe dig med at tænke nyt. Får du en god idé, kan du skabe de rette kontakter i et EU-netværk – eller du kan springe med på vognen som partner på et projekt, der allerede kører.

Små og mellemstore virksomheder har flere muligheder for at få fingrene ned i EU's pengekasse. En af dem går gennem EU's syvende rammeprogram for forskning og teknologisk udvikling, også kaldet FP7.

- Man går typisk sammen med nogle andre industrivirksomheder, universiteter og andre forskningsinstitutioner. Sammen udvikler man noget banebrydende ny viden eller teknologi, forklarer Annette Fløcke Lorenzen, chefkonsulent i EuroCenter i Forsknings- og Innovationsstyrelsen, om FP7.

Rammeprogrammet er målrettet små og mellemstore virksomheder, som EU definerer som virksomheder med færre end 250 ansatte. Du kan søge midler inden for mange forskellige områder såsom transport, energi, fødevarer eller miljø.

- Du opnår medfinansiering til dine forsknings- og udviklingsaktiviteter, og derudover får du adgang til nogle af de ypperste forskere inden for netop dit felt, siger Annette Fløcke Lorenzen og fortsætter:

- Det er typisk det internationale netværk, som virksomhederne fremhæver som det største udbytte af projektet. Dertil kommer naturligvis projektresultaterne.

Noliac fik løftet teknologien

Internationale studerende åbner døre til nye markeder

Udenlandske studerende giver ny indsigt

Begrænset hjælp til smv-eksport

75 procent fiansieretDanske virksomheder har blandt andet deltaget i projekter med fokus på bølgekraft eller sundhedsprojekter, hvor instrumenter til diagnosticering kan bruges af patienterne i deres eget hjem.

Du kan som virksomhed vælge at indgå som partner i et projekt under FP7, eller du kan tage skridtet fuldt ud og blive koordinator.

Sidstnævnte kræver imidlertid mange ressourcer, hvilket du skal holde dig for øje, ligesom EU også stiller ekstra krav, når du er tovholder.

- Hvis vi taler helt små mikrovirksomheder, skal de være opmærksomme på Kommissionens krav til koordinatoren om en vis økonomisk tyngde. Det skyldes de ofte meget store forudbetalinger fra Europa-Kommissionen, som koordinator har ansvaret for at fordele til de øvrige partnere, uddyber Annette Fløcke Lorenzen.

Under FP7 kan du som virksomhed få EU til at finansiere op til 75 procent af forsknings- og udviklingsaktiviteterne i et givent projekt. De sidste 25 procent skal du selv skaffe. Du skal desuden være bevidst om, at du ikke får fortjeneste fra dag et.

- Det er en langsigtet investering. Der går hurtigt mindst et år, fra man får den gode idé, til ansøgningen går igennem. Derudover går der typisk to, tre eller fire år med at gennemføre projektet, siger Annette Fløcke Lorenzen.

Begyndt som partnerEr du villig til at tage de langsigtede briller på, er der til gengæld gevinster at hente ved at søge EU-midler, mener Lise Vinkel Clausen, EU-forskningskonsulent ved handelshøjskolen i København, CBS. Finansieringen kan således være ganske pæn, der er et stort udbud af emner, og rammerne er etablerede, så du ikke risikerer at blive snydt.

- Der er synergi i det. Hvis du vil lave international forskning, skal du arbejde på tværs af sektorer og helst også på tværs af forskningsområder. Dér er EU den store pengekasse til at lave internationale forskningsprojekter, siger Lise Vinkel Clausen. som opfordrer flere virksomheder til at søge.

Netop selve ansøgningen holder nogle virksomheder tilbage. Det kan tage op til et år at lave en ansøgning – især hvis du søger midler til et projekt, du selv ønsker at koordinere. Men det behøver ikke at være så svært.

- Det er en kæmpe barriere, at folk tror, det er svært at skrive en EU-ansøgning. Hvis man begynder med som partner, er der andre, der skriver ansøgningen for dig, siger Lise Vinkel Clausen og tilføjer, at din ansøgning om at blive partner er langt mere overskuelig, end hvis du ønsker at være koordinator for et projekt.

Noliac fik løftet teknologien

Internationale studerende åbner døre til nye markeder

Udenlandske studerende giver ny indsigt

Begrænset hjælp til smv-eksport

Også på Erhvervsbladet.dk Download gratis erhvervsbøger

Find et nyt lokale eller lej et overskydende lokale ud her

Find et nyt erhvervskøretøj her Læs ErhvervsBladet.dks ansvarfraskrivelse nederst på siden

Powered by DisqusErhvervsBladet.dk forbeholder sig ret til, men er ikke forpligtet til, at redigere eller fjerne kommentarer fra debatter, der er:

- i strid med gældende lovgivning
- racistiske eller injurierende
- skrevet i en grov tone
- udleverer personlige oplysninger

Ved at kommentere accepterer du, at ErhvervsBladet.dk herefter frit og fremover kan offentliggøre dit indhold i ErhvervsBladet.dk, på www.erhvervsbladet.dk.dk eller andre platforme og medier, som drives af Berlingske Media.