Lånte penge pynter svage banker

De mest gearede banker ser på grund af lånte penge stærkere ud, end de i virkeligheden er, og de risikerer at få problemer med pengetankens størrelse i fremtiden.

Også i Tønder Bank så pengetanken stærk ud inden krakket, men det var for en stor del på grund af lånte penge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nationalbanken/frit
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En række danske banker er slet ikke så stærke, som de på overfladen ser ud til at være. For en gruppe af banker har en meget ringere evne til at modstå tab end andre. Det skyldes, at de i stedet for rigtig egenkapital har baseret store dele af deres pengetank på lånte penge.

Netop den krakkede Tønder Bank hørte til den gruppe, hvor pengetanken på grund af lånte penge så stærkere ud, end den egentlig var. Denne struktur mente mange banker var den rigtige måde at øge deres indtjening på i årene op til krisen, fordi man så kunne pumpe egenkapitalforrentningen op.

Men der er flere store problemer med den model i dag, lyder det fra både eksperter, revisorer og branchefolk. Ifølge en af landets mest respekterede bankrevisorer, partner Jens Ringbæk fra Deloitte, er der to problemer for de mest gearede banker: De er dårligere til at absorbere tab fra svage kunder, og så er der ny lovgivning på vej, som inden for få år sætter en stopper for pengeinstitutternes muligheder for at regne flere typer af lån med til pengetanken.

»Det er bestemt en udfordring for en række banker, der er nødt til at fordoble deres egenkapital inden for en overskuelig fremtid. Det gør man ikke bare på et år,« siger Jens Ringbæk, der påpeger, at eksempelvis nogle typer af lånekapital skal udfases helt fra bankerne i de kommende år.

»Det er meget individuelt, hvordan bankerne ligger, men det er ikke alle, der er klar over, hvor store konsekvenser det her får for deres forretningsmodel.«

Berlingske Business har for de pengeinstitutter, der er kommet med kvartalsregnskaber, set nærmere på, hvor meget af den stærkere kernekapital de har.

Fire banker har så meget lånekapital i pengetanken, at det aktuelt overstiger den overdækning, de har i forhold til myndighedernes krav til pengetankens størrelse. Det er Totalbanken, Spar Lolland, Vestjysk Bank og DiBa.

I Totalbanken erkender adm. direktør Ivan Sløk, at man har et problem.

»Vi har en solvensoverdækning i banken, som er mindre tilfredsstillende. Derfor er vi også tæt på at være klar med en kapitaludvidelse, som skal gennemføres inden årets udgang.«

Også Lokale Pengeinstitutters direktør, Jan Kondrup, opfordrer nu bankerne til at få opbygget en større aktiekapital.