LA vil have flere »Uber-eventyr« til Danmark

Taxatjenesten Uber gør Danmark rig, mener Liberal Alliance, der vil have flere virksomheder som Uber til landet. Trafikstyrelsen har ellers politianmeldt tjenesten for overtrædelse af taxiloven.

Foto: NICOLAS MAETERLINCK.
Læs mere
Fold sammen

Omkring 200 taxaer fylder onsdag formiddag Christiansborg Slotsplads, hvor flere chauffører og vognmænd fra branchen demonstrerer mod den taxa-lignende tjeneste Uber.

Men netop tjenester som Uber, der er en app, hvor private kan tilbyde taxakørsel, er godt for det danske samfund, mener Liberal Alliance.

»Nye internetvirksomheder som Uber leverer service på en ny måde. Hvis vi vil sikre muligheden for, at vi som land kan følge med udviklingen og væksten, er vi nødt til at byde innovative virksomheder velkommen i stedet for at skubbe dem, og den vækst, de bringer med sig, væk fra Danmark,« siger erhvervsordfører for Liberal Alliance Joachim B. Olsen (LA).

I efteråret 2014 blev Uber politianmeldt af Trafikstyrelsen, da styrelsen mente, at selskabet ikke levede op til lovkravene på taxaområdet.

Men staten går langt over stregen, når den blander sig i konkurrencen mellem virksomheder, mener Joachim B. Olsen, selv om det efterforskes som om, at Uber bryder taxiloven.

»Det er absurd, at staten skal blande sig i konkurrencen i taxabranchen. Vi blander os som politikere ikke i, hvordan bagere eller designere konkurrerer, og det er der en grund til. Monopolernes tid sluttede i grove træk i 1800-tallet, og derfor er det ikke holdbart, at vi fortsat holder fast i monopoler på blandt andet taxaområdet,« siger han.

Joachim B. Olsen mener derfor, at lovgivningen på området bør laves om.

»Reguleringen af taxabranchen er ikke til fordel for forbrugerne. Det er dyrt at køre taxa i Danmark. Det er næsten ligegyldigt, hvilket firma du tager. Du får den samme service. Derfor er konkurrence godt. Også på det her område,« siger erhvervsordføreren, som også stiller spørgsmålstegn ved, hvorfor lovkravene til taxakørsel er så stramme.

Han mener i grove træk, at den vestlige verden er blevet rig på selskaber som Uber, hvorfor tjenesten er kommet for at blive.

»Lad forbrugerne afgøre, om de kan lide konceptet. Og hvis de kan det, hvorfor skal det så ikke have lov til at være her? Der er ikke nogle, der tvinges til at bruge Uber,« siger Joachim B. Olsen.

Københavns Politi efterforsker i øjeblikket, om Uber begår lovovertrædelser i forhold til taxiloven. Politiet ønsker dog ikke at oplyse til Berlingske Nyhedsbureau, hvor langt det er kommet i sagen.