LA: Regeringen udstiller landmænd som miljøsyndere

Miljøministerens forslag om at hæve bødetaksten for landmænd, der pløjer beskyttet natur op på deres jorde, vækker harme hos Liberal Alliance.

»Ministeren sår endnu et frø, som skal skabe mistanke og styrke det billede, regeringen ønsker at give landmændene, nemlig at de er nogle miljøsyndere, som kun er ude på at snyde og bedrage for at tjene flest muligt penge,« siger landbrugsordfører Mette Bock (LA). Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I et nyt forslag lægger miljøminister Kirsten Brosbøl (S) op til at hæve bødetaksten op på mindst 20.000 kroner for landmænd, der pløjer beskyttede naturområder.

Forslaget falder dog ikke i god jord hos Liberal Alliance, der beskylder ministeren for at stille landmændene i et dårligt lys.

»Ministeren sår endnu et frø, som skal skabe mistanke og styrke det billede, regeringen ønsker at give landmændene, nemlig at de er nogle miljøsyndere, som kun er ude på at snyde og bedrage for at tjene flest muligt penge,« siger landbrugsordfører Mette Bock (LA).

Hun understreger, at Liberal Alliance ikke tror på, at landmænd bevidst pløjer beskyttet natur ned. Derfor opfordrer hun ministeren til at oplyse og rådgive landmændene bedre i stedet for at »straffe og forfølge« dem.

Ifølge Kirsten Brosbøl er der imidlertid ikke noget at være i tvivl om i forhold til, om et område er beskyttet eller ej.

»Vi har sikret, at der er både vejledning og kortmateriale til rådighed for landmændene, og hvis de er i tvivl, kan de bare tage fat i kommunen,« siger hun.

Ministeren mener, at lovforslaget sender et klart signal til omverdenen om, at det ikke er i orden at ødelægge særlige naturområder.

»Nu gør vi det klart for kommunerne, anklagerne og domstolene, at regeringen ønsker, at forbrydelser mod naturen kan straffes med bøder, der begynder ved 20.000 kroner. Jeg er sikker på, det vil have både en præventiv og en afskrækkende virkning på de - heldigvis ganske få - der med vilje ødelægger vores fælles natur,« siger Kirsten Brosbøl.

Mette Bock forklarer, at ministerens forslag ikke vil gøre gavn for nogen.

»Hvis man gerne vil forhindre, at der bliver pløjet i beskyttet natur, skal man ikke gøre det ved at gå ud og kriminalisere landmændene, men skabe et tillidsfuldt system imellem erhverv og myndighederne,« siger hun.

I perioden 2011-2013 faldt der dom i 36 sager om ulovlig pløjning, skriver Politiken.