Kvinder krænkes hvert 30. sekund på Twitter – og én gruppe er særlig udsat

Kvindelige politikere og journalister blev krænket hvert 30. sekund i 2017 på Twitter. Det viser den største globale undersøgelse, der nogensinde er udarbejdet med fokus på krænkende online-adfærd over for kvinder.

Kvindelige politikere og journalister blev krænket hvert 30. sekund i 2017 på Twitter. Fold sammen
Læs mere
Foto: EMMANUEL DUNAND

Den hidtil største globale undersøgelse, der er foretaget med fokus på krænkende online-adfærd over for kvinder, viser, at kvinder blev krænket hvert 30. sekund i 2017 på Twitter.

Det skriver Financial Times.

Amnesty International og Element AI, som er en software-virksomhed, har udarbejdet en liste med 778 kvindelige politikere og journalister og læst 300.000 tweets, hvori kvinderne på listen er nævnt.

Var alle tweets med kvindernes navne blevet læst, forventer folkene bag undersøgelsen, at de ville have fundet 1,1 millioner tweets med krænkende adfærd.

Det svarer til ét krænkende tweet hvert 30 sekund i hele 2017.

På listen er alle kvindelige medlemmer af det britiske parlament, kvindelige medlemmer af kongressen i USA og journalister fra blandt andet the Guardian og the Daily Mail.

Selskab Kurs Ændr. %

Farvet politiker nævnt i 30.000 krænkende tweets

Undersøgelsen viser, at farvede kvindelige politikere og journalister er mere udsatte for krænkende adfærd på Twitter end andre. Mørke kvinder er næsten dobbelt så udsatte som deres hvide kollegaer.

En kvinde, som for alvor har mærket den krænkende adfærd, er Diane Abbott, der er politiker for det britiske parti Labour. Hendes navn blev i 2017 nævnt i 30.000 krænkende tweets, hvilket gør hende til den kvinde i Storbritannien, der er blevet krænket mest.

»Denne form for krænkende adfærd begrænser virkelig kvinders frihed til at udtrykke sig online. Det får dem til at trække sig tilbage, begrænser samtaler og får dem i det hele taget til at fjerne sig,« siger Milena Marin, senior rådgiver for Amnesty International, til Financial Times.

Milena Marin har studeret problemet i tre år og fortæller, at de længe har været i dialog med Twitter om gennemsigtighed af krænkende data, men uden held. Derfor valgte Amnesty International at analysere sig frem til sine egne data.

»Vi har nu data, der understøtter det, som kvinder længe har fortalt os – at Twitter er et sted, hvor racisme, kvindehad og homofobi kan florere grundlæggende uden at blive tjekket,« siger hun.

Twitter havde ved udgangen af september, som er de nyest tilgængelige tal, 326 millioner månedlige brugere, heraf de 259 millioner uden for USA.

Brugertallet er gennem hele 2018 faldet, blandt andet fordi Twitter selv har ryddet op i falske konti.