Kvinder får ekstranøglen til direktørkontoret

Den danske IT-brancheforening har ladet sig inspirere af gode norske erfaringer og indleder nu et uddannelsesprogram for at få flere kvindelige topledere.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fra næste år begynder kvinderne at banke på døren ind til topchefkontorerne i den danske IT-branche.

Det skal gerne blive udkommet af et stort talentprogram, som den samlende brancheforening, IT-Branchen, lancerer fra januar. I første omgang får 18 kvindelige talenter mulighed for at få ekstra ballast og mentorer som hjælp til at nå opad i IT-verdenen, hvor det skorter på kvindelige topchefer.

Tre års arbejde

»Dette er frugten af tre års arbejde med at finde ud af, hvordan vi kan fremme den kvindelige ledersøgning og få flere frem i lyset og udnytte det lederpotentiale, der helt sikkert er. Der har manglet helt konkrete initiativer,« siger Cecilia Bonefeld-Dahl, administrerende direktør for MB IT-Consulting og formand for styregruppen Kvindelige Ledere i IT-Branchen.

30 procent af de ansatte i den danske IT-branche er kvinder, men kun seks procent af virksomhederne har en kvindelig topchef. Brancheforeningens medlemsvirksomheder står for 90 procent - eller 20 milliarder kroner - af den årlige IT-omsætning i Danmark.

De første har meldt sig

De første deltagere og mentorer har allerede meldt sig, selv om kurserne først begynder til januar. De bliver en blanding af mentorundervisning, klasseundervisning og e-læring og er inspireret af den norske IT-brancheforening, IKT Norge, som gennem fire år har satset bevidst på at få flere kvinder bragt ind på chefkontorerne.

»Det er spændende, at når noget får topledernes fokus, så rykker det. For det har faktisk skabt konkrete resultater i Norge. 24% af deltagende kvinder er siden blevet topledere, og 50% af deltagerne har fået øget budgetansvar,« forklarer Cecilia Bonefeld-Dahl.

Det er virksomhederne selv, der udpeger deltagerne - og betaler kursusafgiften. For selv om det er til nedsat pris i forhold til »frie« kurser, er det fortsat ikke gratis at deltage.

Klar i næste række

Andelen af kvindelige salgsdirektører og personaledirektører er steget de seneste år, og det er herfra, at selve topcheferne skal findes.

»Mon ikke vi kan snige os godt opad?« spørger Cecilia Bonefeld-Dahl retorisk på spørgsmålet om, hvordan næste års kortlægning af branchen vil se ud.

Uddannelsesforløbet begynder 16. januar og slutter 23. juni.