Kvinde fik millionbøde for sange på nettet

Amerikansk kvinde skal betale 49.000 kroner pr. sang, hun lagde på internettet.

Den amerikanske musikbranche jubler, efter at en 32-årig kvinde har fået en bøde på 1,17 millioner kroner for at have lagt 24 sange på Internet. Det svarer til næsten 49.000 kroner pr. nummer.

Jammie Thomas fra Minnesota slap alligevel nådigt, vil nogen mene, for pladeselskaberne - EMI, Sony BMG, Arista Records, Interscope Records, Warner Bros Records og UMG Recordings - siger, at hun har lagt i alt 1.702 sange på nettet og dermed overtrådt ophavsretten.

Det er første gang, at en privatperson, der beskyldes for at dele filer med andre, har kæmpet sin sag i retten. Musikbranchen hævder, at ulovlig kopiering af musik hvert år koster den anselige summer. Derfor er branchen gået hårdhændet til værks, når den har ment at have en god sag.

Dem er der andre 26.000 af. De fleste vælger dog at handle striden af i porten ved at betale nogle få tusinde dollars i bøde.

Richard Gabriel, advokat for musikselskaberne, kalder dommen vigtig.

»Den sender beskeden, håber jeg, at det at hente og sprede vore optagelser ikke er i orden,« siger han til nyhedsbureauet Associated Press.

Jammie Thomas' advokat, Brian Toder, siger, at hun efter torsdagens afgørelse i resten af sit liv skal aflevere en fjerdedel af månedslønnen.