Kvægbrug truet på eksistens

Faldende priser og stigende omkostninger truer eksistensgrundlaget for danske kvægbrug.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er risiko for, at også andre banker må varsle yderligere tab på landbrug, efter at Vestjysk Bank har chokeret med store nedskrivninger på udlånet til landmænd. For en vigtig gruppe af landmænd er prognosen for det forventede underskud i løbet af de seneste tre måneder mere end fordoblet til 408.000 kr. i år. For de større mælkeproducenter ser de umiddelbare fremtidsudsigter langt mere dystre ud, end da bankerne udarbejdede deres halvårsregnskaber i sommer, viser Økonomisk Ugebrevs analyse af de aktuelle markedsforhold.

Generelt er udsigterne for landbruget ikke forværret siden i sommer.

For plante- og svindeproducenter ser det faktisk lidt lysere ud, men for kvægbruget ser det værre ud. Faldende mælkepriser og øgede omkostninger lægger pres på indtjeningen og mange kvægbedrifter er ligefrem truet på deres eksistens.

Kritisk eftersyn

Mange banker må dermed nu være tvunget ud i et endnu mere kritisk syn på de hårdest ramte mælkeproducenter. Vestjysk Bank skrev da også den 25. september, at opjusteringen af bankens forventede nedskrivninger for 2012 fra cirka 450 mio. kr. til cirka 1050 mio. kr. ikke mindst skyldes: ”Forværret indtjeningsevne inden for visse grene af landbrugserhvervet, specielt mælkeproduktion, samt negativ udvikling i bytteforholdet mellem udgifter til foder og afregningspriser. Denne forværring af mange landmænds driftsresultater optræder ofte i sammenhæng med en negativ konsolidering gennem flere år.” Udviklingen har fået banken til at foretage en mere dybtgående og konservativ fortolkning af finanstilsynets nye retningslinjer for nedskrivning.

Prøv Økonomisk Ugebrev i en måned for kun 500,- kr.