Kurstæsk til nynoterede biotekselskaber

En investering i dansk biotek har ikke været nogen guldgrube, og ser man på det seneste års biotek-børsnoteringer i USA er det også kun et fåtal, som har givet et positivt afkast.

Af de 13 biotekselskaber har kun tre en aktiekurs, som ligger højere end introduktionskursen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristian Brasen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Zealand Pharma er på vej på børsen og sælger i disse dage aktier til en pris på mellem 86 og 120 kr. pr. aktie, men for mulige investorer er det værd at tage et kig på, hvordan biotekaktier klarer sig efter børsintroduktionen.

For danske investorer har det ikke været nogen guldgrube at købe aktier, når et biotekselskab er gået på børsen. Af otte biotekselskaber har kun to, nemlig Bavarian Nordic og Bioporto, en aktiekurs, som ligger højere end introduktionskursen.Og i USA, hvor der alene det seneste år er børsnoteret 13 biotekselskaber, er billedet ikke meget anderledes. Af de 13 biotekselskaber har kun tre en aktiekurs, som ligger højere end introduktionskursen. Et enkelt selskab, Aveo Pharmaceuticals, har vist sig at være en sand kursraket med en kursstigning på over 68 pct., mens CorMedix i den anden ende af skalaen tegner sig for et kursdyk på over 77 pct. Som gennemsnit er aktiekursen på de 13 selskabet faldet 11,4 pct. fra slutningen af oktober sidste år til samme tidspunkt i år.

"Det siger noget om den risiko, der er i biotekinvesteringer, men også hvor stort et afkast, der potentielt kan være," siger aktieanalytiker Rune Majlund Dahl, Sydbank.Ifølge investeringsbanken Burill & Company, som udelukkende investerer med fokus på sundhedsindustrien, har traditionelle biotekselskaber med lægemiddeludvikling fået en mere lunken modtagelse på børsen end biotekselskaber, hvis kernekompetence baserer sig på teknologi.

Eksempelvis havde lægemiddel-udvikleren Aegerion håbet at sælge sine aktier til en pris på 14 til 16 dollar pr. aktie, men måtte til sidst acceptere en pris på 9,50 dollar pr. aktie, mens teknologiselskabet Pacific Biosciences fik sine aktier solgt til  en pris, der lå midt i det udbudte interval, nemlig til 16 dollar pr. aktie.Som Berlingske Tidende tidligere har skrevet måtte Zealand Pharma - allerede inden børsplanerne blev annonceret - acceptere et lavere udbudsinterval, end selskabet oprindeligt havde håbet på.