Kursridt presser salget af udkantsbanker

Kurserne på Diba Bank og Vestjysk Bank er sprunget i vejret i takt med tiltagende salgsrygter, og det kan indsnævre feltet af potentielle bydere.

Vestjysk Bank har hyret en finansiel rådgiver, som skal bane vejen for et salg af den delvist statsejede bank.Vestjysk Bank har haft store problemer i forbindelse med finanskrisen. Staten er i den forbindelse trådt til med statslån, hvilket har gjort staten til hovedaktionær med en ejerandel på godt 66 procent af aktierne.. (Foto: Johan Gadegaard/Scanpix 2013) Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Prisen på de salgsmodne banker i Næstved og Lemvig kan være steget så meget, at det skræmmer potentielle bydere væk. Kursen på Diba Bank-aktien er steget med hele 159 procent de seneste seks måneder og har forøget bankens markedsværdi med 138 millioner kroner.

I Vestjysk Bank har en kursstigning på 31 procent forøget markedsværdien til 1,1 milliard kroner. Men det er alt for dyrt, vurderer en stribe branchekilder over for Berlingske Business. Ikke mindst fordi der fortsat er frygt for, at bankerne i udkanten af Danmark gemmer på store urealiserede tab. Det gælder især Vestjysk Bank.

For sultne købere forventes at skulle levere en overkurs for at lokke mindst 90 procent af aktionærerne til at acceptere et købstilbud. Det er nemlig nødvendigt for at indløse aktierne og ophæve eventuelle stemmeretsbegrænsninger. Ikke mindst fordi selv en lille overkurs på for eksempel 20 procent vil gøre buddene højere end bankens indre værdi – og det er meget for banker som Vestjysk Bank, der har måttet tage mange øretæver under krisen.

»Når kursen stiger så meget, er køberne nødt til at være indstillet på, at de ikke nødvendigvis kan få den præmie, som man gerne vil have. Der er ikke så mange oplagte købere af de her banker, og man kan ikke forvente en budkrig,« siger Johnny Madsen, investeringschef og partner i Formuepleje.

I Diba Bank fik ledelsen syn for sagen tirsdag, hvor der er deadline for at byde på banken. Salget bliver fulgt tæt på markedet, og der er stadig tvivl om, hvem der rent faktisk byder.

Dog ligger det fast, at Arbejdernes Landsbank er i køberfeltet; ligesom meget tyder på, at også Spar Nord, Sydbank og Jyske Bank byder. Der kan også være flere bydere.

Diba er Danmarks ældste bank og har ifølge rygter været til salg gennem en længere periode, og banken har selv bekræftet sonderinger af de »strategiske muligheder« flere gange i løbet af efteråret. Det har pumpet kursen op, selv om banken ikke nødvendigvis er en lækkerbidsken.

»Diba er ikke decideret nødlidende, men den døjer med en lav indtjening og ingen udsigt til, at det skulle blive bedre. Vest- og Sydsjælland er et af de områder, som er kommet dårligt ud af krisen, og det er derfor, at man fortsat ser problemer der,« siger Jesper Christensen, analytiker i Alm. Brand.

Den lokale platform skal bibeholdes

I brancheorganisationen Lokale Pengeinstitutter vil man ikke kommentere salg og fusioner blandt konkrete medlemmer, men direktør Jan Kondrup forudser, at konsolideringen blandt medlemmerne langtfra er fuldbyrdet.

»Under krisen så vi en del sammenlægninger forårsaget af pengeinstitutter i nød, men nu handler det om at bevare den lokale forankring. I områder, hvor der ikke er så meget aktivitet, kan sammenlægningerne betyde, at man kan bibeholde den stærke lokale platform, og den kan styrkes ved at komme ind i et område med mere økonomisk aktivitet,« siger han.

Derfor følger hele branchen med i udviklingen i Næstved.

Flere fusioner på vej

»Der vil komme flere fusioner i den danske banksektor, og Diba vil give et godt pejlemærke for markedet,« siger Johnny Madsen.

Siden 2007 er antallet af danske penge-institutter reduceret med 40 procent fra 140 til 90. Drivkraften er finanskrisen og den økonomiske krise, som den førte med sig. Indtil et opsving for alvor tager fat, vil fu-sionsbølgen blive ved med at rulle.

»Du har nogle banker, som har problemer med indtjening og kapital, og de små af dem forsøger at løse problemerne ved at lade sig fusionere eller opkøbe, og jeg tror, det vil fortsætte lidt endnu. Der kommer fortsat flere kapitalkrav og ikke udsigt til, at markedet for bankforretningen bliver bedre. Det gør det svært at opbygge en solid kapitalsituation,« siger Jesper Christensen.

Seniorrådgiver og bankekspert Lars Krull ved Aalborg Universitet mener ikke, at Vestjysk Bank er de 1,1 milliard kroner værd:

»Det er den da slet ikke værd. Men vi skal være opmærksom på, at handelsvolumen i aktierne er forsvindende lav. Vi kan derfor ikke sige, at der er en sammenhæng mellem de to bankers performance og deres børsværdi. Det er ren småskalaspekulation, der gør sig gældende her.«

Lars Krull mener, at sælgerne af banken skal overveje at sælge ud af beholdningen af egne aktier for at gøre et salg mere spiseligt for aktionærerne:

»Den kloge sælger ved jo godt, at kursen ideelt set bør være repræsentativ for den samlede værdi. Men at den ikke altid er det. Så dem, der skal forhandle på vegne af aktionærerne, må være realistiske,« siger Lars Krull.