Kurshop kan sende regning for kampvogne i vejret

Beslutningen om at købe en række nye kampvogne til forsvaret i Schweiz risikerer at løbe op i flere millioner mere end planlagt, efter kursen på schweizerfrancen er steget voldsomt.

Foto: Søren Hvam. De nye køretøjer af typen Piranha 5 skal købes i Schweiz for 3-5 milliarder kroner. Men kursen på schweizerfranc er siden december, hvor Danmark afgav bud på de nye kampvogne, steget med 16,6 procent.
Læs mere
Fold sammen

Det kan komme til at koste Danmark op mod 800 millioner kroner mere end planlagt at investere i en række nye kampvogne til forsvaret. Det skriver Jyllands-Posten.

De nye køretøjer af typen Piranha 5 skal købes i Schweiz for 3-5 milliarder kroner. Men kursen på schweizerfranc er siden december, hvor Danmark afgav bud på de nye kampvogne, steget med 16,6 procent.

Det kan betyde en merpris på 500 til 800 millioner kroner, eller at der indkøbes færre kampvogne end planlagt.

En tredje mulighed kan ifølge Venstre være, at det danske købsbud går om. Partiets forsvarsordfører, Troels Lund Poulsen (V), kalder sagen en »skandale af usete dimensioner« og føler sig ført bag lyset.

»Man må som et minimum forvente, at i de tilbud, som bliver afgivet, sikrer forsvaret, at tilbuddet og prisen står ved magt, uanset om valutakursen stiger eller ej. Alt andet er jo total amatørisme. Ellers kan prisen jo svinge med milliarder af kroner i store offentlige udbudsrunder,« siger Troels Lund Poulsen til Jyllands-Posten.

Forsvarsminister Nicolai Wammen (S) maner til ro og henviser til, at forligskredsen først til efteråret skal beslutte, hvor mange pansrede mandskabsvogne, der skal købes fra Schweiz, og at der ikke er indgået en kontrakt endnu.

»Jeg vil derfor opfordre oppositionen til at slå koldt vand i blodet. Så tager vi saglige beslutninger, når valgrumlen har lagt sig, og vi alle er tilbage i arbejdstøjet,« siger Nicolai Wammen til Jyllands-Posten.