Kuratorer leverer ammunition til rasende OW-investorer

Det ti sider lange dokument med millionkrav fra specialkurator Søren Halling-Overgaard giver angrebslystne investorer et nyt våben. Erstatningskrav fra investorerne, som ventes lanceret inden for de næste par måneder, vil komme oven i det store millionkrav.

Konkursboet efter OW Bunker rejser nu et gigantkrav på 654 mio. kr. over for OW Bunkers tidligere topchef Jim Petersen (ovenfor) samt finansdirektør Morten Skou og direktør Götz Dieter Lehsten samt de ansvarlige direktører i Singapore-selsskabet Dynamic Oil Trading, Lars Møller og Kimmie Goh. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Millionkravet fra kuratorerne i OW Bunker-ruinen sætter fornyet fokus på, hvad særligt den administrerende direktør Jim Pedersen vidste om de løbske kreditter i OW Bunker-datterselskabet Dynamic Oil Trading (DOT).

Jim Pedersen og den øvrige topledelse har hidtil forsøgt at få det til at fremstå som om, det var ledelsen i DOT med Lars Møller som direktør og Kimmie Goh som finansdirektør, der var ansvarlig for det store udestående på 750 millioner kroner, som var med til at give hele OW Bunker dødsstødet.

Men med erstatningskravet mod Jim Pedersen og to andre medlemmer i OW-direktionen, Morten Skou og Götz Dieter Lehsten, understreger kuratorerne, at de mener, at disse tre medlemmer var fuldt ud vidende om det store og risikable udestående i Singapore-datterselskabet.

Specialkurator Søren Halling-Overgaard ønsker ikke at kommentere erstatningskravet yderligere.

Men Kimmie Gohs advokat, Anders Németh, har denne kommentar: »Jeg har gentagne gange sagt, at min klient ikke har begået noget strafbart. Hvis diskussionen nu bevæger sig over i, hvorvidt hun har handlet erstatningsretsligt ansvarspådragende, er mit svar, at dette heller ikke er tilfældet,« skriver han i en e-mail til Berlingske direkte adspurgt om erstatningskravet.

Jim Pedersens advokat, John Korsø Jensen, afskriver til gengæld erstatningskravet som useriøst.»Jeg ved, der ligger noget, men jeg har ikke set kravet endnu, da jeg er på rejse. Men det er klart min opfattelse, at det for kurator er et spørgsmål om at holde en frist i relation til forsikringen. Der er ingen, der seriøst kan have en kvalificeret mening om sagen efter så kort tid,« siger John Korsø Jensen.

Ikke desto mindre vil den nye drejning i OW Bunker-sagen blive nøje fulgt af flere fraktioner af fortørnede og tabsramte aktionærer.

De varmer i kulissen op til selv at stævne hovedpersoner i sagen og kræve erstatning. Kort inde i det nye år ventes flere af disse investorkonsortier at have gjort regnebrættet op og flere store millionkrav ventes at hagle ned i sagen.

Det kan både ramme de samme fem direktører, som nu rammes af erstatningskrav fra konkursboet efter OW Bunker, men også trække både bestyrelsen og diverse rådgivere i forbindelse med børsintroduktionen af OW Bunker tilbage i marts ind i retssager.

For et er at få erstatning for tab på store og risikable oliehandler mellem OW Bunker-datterselskabet DOT og Singaporeselskabet Tankoil Marine Services, som kuratorerne i OW-boet går efter. Noget andet er de 20.000 aktionærer i børsdebutanten, der tabte alt, da det skrøbelige fundament under OW Bunker krakelerede i efteråret for først at gå i betalingsstandsning 5. november og bare to dage efter at gå konkurs med et brag. I de to hektiske dage forsøgte 13 storbanker bag livgivende milliardkreditter til OW Bunker at få kapitalfonden Altor, der havde solgt en stor aktiepost i marts og stadig var storaktionær i OW Bunker, til at hjælpe med penge til det sønderskudte selskab. Men Altor afslog, og bankerne trak derfor kreditstikket. Det betød den visse død for OW Bunker, hvis forretingsmodel var bygget op på store kreditter til bunkeroliekunder.

Investorer overvejer erstatningskrav

Mindst fire store grupper af investorer undersøger lige nu nøje mulighederne for at rejse erstatningskrav.

Det drejer sig om et stort dansk konsortium anført af ATP, hvor også PFA, AP Pension, DIP, Industriens Pension, JØP, Maj Invest, PensionDanmark og SEB er med sammen med et ukendt antal yderligere investorer.

Derudover arbejder et konsortium på flere end ti udenlandske investorer som tidligere beskrevet i Berlingske på at rejse erstatningskrav mod hovedpersoner i OW-sagen. Investorerne, som hovedsageligt er amerikanske, har hyret Lett Advokater til at føre sagen. Desuden arbejder det belgiske konsulenthus Deminor angiveligt på at samle investorer til et samlet krav i sagen og endelig er Dansk Aktionærforening i gang med at samle tusindvis af private småaktionærer til at rejse sager.

Her kommer erstatsningskravet og det medfølgende dokument til at spille en rolle, for kuratorerne har i modsætning til investorerne adgang til al intern information fra OW Bunkers økonomisystem, interne mails, træk af ugentlige kreditrapporter og meget andet, som kan give et mere reelt billede af, hvad der foregik i den nordjyske virksomhed.