Kunstnere bliver naboer i Kolding

Hobby-kunstnere sorteres fra, men de, der virkelig har fod på forretningsplanen er hjerteligt velkomne i det nye kreative kompleks House of Design i Kolding.

Kunstnere bliver naboer i Kolding - 1
Rutine, samlebånd og isolation er dødssynder i den kreative verden, mens inspiration, dynamik og adspredelse er privilegier.

Derfor handler det også mest om at turde lade døren stå på klem og at sige daw i kantinen i Koldings nye bofællesskab for kunstneriske sjæle: House of Design.

Den officielle åbning bliver i en af årets første måneder, og på nuværende tidspunkt er 10 kunstnere - ud af de cirka 30, der er plads til - rykket ind i den nyrenoverede bygning.

House of Design har hjemme i Nicolai-komplekset midt i Kolding, og på de godt 600 kvadratmeter, hvor lejerne blandt andet har adgang til mødelokale, kaffemaskine og kantine, bor der allerede nu alt fra en væverske til en designere.

»Det er smaddersvært at sige, om det går tilfredsstillende med indflytningen. Hvor lang tid tager det at fylde et designerhus? For mig handler det ikke bare om at få fyldt huset, men at få de rigtige ind. House of Design skal være for virksomheder med ambitioner, og hvis du får tiltrukket hobby-segmentet, får du ikke de professionelle ind«, siger husets leder Dorthe Kjærulff.

Lidt groft sagt

Hun var tidligere designchef i Lego, hvor hun oparbejdede sig en stor viden om trivselsvilkår for kreativitet, og netop hendes krav til, at husets virksomheder har ambitioner, får ros af en af indflytterne - Henrik Andersen fra virksomheden Reformo, der laver industrielt design til blandt andet høreklinikker:

»Det betyder meget for os, at Dorthe Kjærulff og dermed hele huset er gennemsyret af den der business-tankegang. Lidt groft sagt er det ikke nok bare at være en deltidsstuderende med nogle kreative indfald, hvis man skal bo her,« siger Henrik Andersen.

Han roser desuden House of Design for den mentor-mulighed, som også automatisk følger med lejekontrakten. Sammen med sin makker Nikolai Bentzen har Henrik Andersen haft stor glæde af at blive rådgivet i salg og markedsføring af en garvet person fra erhvervslivet.

2300 plus momsEn anden af de nyindflyttede er Annette Kaas, der driver virksomheden DesignerShip med formidling af originale gaveidéer inden for kunsthåndværk til både private og virksomheder:

»Vi kan allesammen sidde hjemme hos os selv og lave kunst, men det er da sjovere at sidde sammen med andre designere. Før havde jeg et showroom oppe på Industrivej i Kolding, og der skulle jeg gøre en hel del selv, hvis jeg ville have folk til at komme til en udstilling. I House of Design er man sammen om en del af markedsføringen, og vi markedsfører os som et koncept for hele Kolding. Det kan jeg godt lide«, siger Annette Kaas.

Hun kunne dog godt tænke sig, at huslejen var lidt lavere end de 2300 kroner plus moms, som det månedligt koster at bo i House of Designs lokaler, der i øvrigt er ombyggede klasseværelser. Dorthe Kjærulff forklarer, at huslejen har præcis den størrelse, som er nødvendig, for at udgifterne går i nul:

»Det vil kræve en god investor, hvis vi skulle sætte huslejen ned. Men vi har valgt kun at tage én måneds depositum for at gøre det lettere for nye virksomheder at flytte ind, og inventar skal de jo heller ikke ud at købe«, siger Dorthe Kjærulff.

-

LØST CITAT:

Når du arbejder kreativt, har du brug for at visualisere. så vi har simpelthen tapeseret væggene til med opslagstavler og whiteboards. Det efterspurgte virksomhederne, da de flyttede ind.