Kunstig intelligens afslører falske billeder

Adobe, som opfandt Photoshop til at manipulere billeder med, er nu klar til at afsløre forfalskningerne.

Ny teknologi kan være med til at afsløre, om et billede er blevet manipuleret med, uden at det menneskelige øje er i stand til at se ændringerne. Foto: Adobe/YouTube Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bagmændene bag billedprogrammet Photoshop, som er blevet synonym med stadig mere sindrigt manipulerede billeder, mener nu at have udviklet et værktøj, som er i stand til at slå fast, om nogen har pillet ved det oprindelige foto.

Det er det amerikanske softwarefirma Adobe, som ved at bruge såkaldt kunstig intelligens - evnen til at gennemskue enorme datamængder - kan afdække tegn på billedmanipulation, som det menneskelige øje ikke selv evner at kunne se.

Tre områder i fokus

Adobe understreger, at det er umuligt at lave et system, som virker 100 procent. De værktøjer, som allerede findes på markedet, kan aflæse et billedes metadata - altså oplysninger om, hvor og hvornår det var taget, med hvilket kamera og i hvilken opløsning - og se, om de er blevet ændret, eller om der f.eks. er ændret på lys og lignende.

Det nye computerprogram kan fastslå, om der er blevet tilføjet, flyttet eller rokeret rundt på noget på et billede. Det er seniorforsker Vlad Morariu, som siden 2016 har arbejdet på fuld tid med at udvikle et program, som kan afsløre alt det, som Photoshop ellers gennem sin 28 år lange historie er kendt for at kunne skjule bedre og bedre.

»Hver af disse teknikker plejer at efterlade visse rester så som stærke kontrastkanter, områder, der med vilje er blevet sløret, eller forskellige billedstøjsmønstre,« forklarer Vlad Morariu, som har arbejdet inden for området, siden han for 14 år siden færdiggjorde sin Ph.D. i informatik. (Se Adobes korte præsentation på YouTube herunder.)

Programmet er udviklet sammen med det amerikanske forsvarsministeriums forskningsagentur, DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), som arbejder med ny teknologi til militæret, og som var med til at udvikle det, der siden blev til vore dages Internet.

Allerede i sovjettiden »forsvandt« folk

Adobe står selv bag en række værktøjer ud over Photoshop, som har gjort det lettere og hurtigere at redigere både fotografier og filmoptagelser, så man f.eks. kan lægge dem ud på sociale medier.

Manipulerede billeder kendes helt tilbage fra sovjettiden, hvor systemkritikere og andre, der faldt i unåde, »pludselig« forsvandt fra officielle fotografier. Her var det gammeldags håndarbejde, der tryllede de kritiske røster ud i historiens glemsel.

Mere kendt er billeder fra det lukkede Nordkorea. Alle officielle fotos fra f.eks. militærøvelser og missilaffyringer bliver gransket i detaljer af eksperter for at afgøre, om der er manipuleret med dem, så f.eks. slagstyrken fremstår langt større, end den i virkeligheden er.

Senest har de såkaldte »deepfakes« spredt sig - manipulerede film, hvor teknologien ud fra bl.a. ansigtsgenkendelse kan indsætte en persons ansigt på en andens krop, uden at det lige kan ses. Ansigtets form og udtryk aflæses her af teknologien og kopieres ind, så det bevæger sig med billederne. Denne form for billedmanipulation kan Adobes nye værktøj ikke afsløre.

Ekspert i digital efterforskning, Hany Farid, siger til netmediet The Verge, at de nye værktøjer vil kunne bidrage med at afsløre spor, som ikke er åbenlyse eller hidtil kendt, men at teknikkerne kun bliver så godt, som de data, de fodres med, er. Derfor vil de endnu langtfra kunne afsløre alle former for billedmanipulation.