Kunøe får massiv konkurrence i opløb om KMD

Når Ib Kunøe nu melder sig i jagten på det kommunale IT-selskab KMD, får han konkurrence til stregen af en række konkurrenter. Og salget af KMD indledes tidligst næste år, vurderer kilder.

IT-erhvervsmanden Ib Kunøe får langt fra let spil, når han vil føre sine planer ud i livet om at købe IT-virksomheden KMD, der sidder massivt på kommunernes IT-løsninger. Det vurderer flere kilder overfor Berlingske Business.

Top-tre indenfor IT-selskaber med tungt fodfæste blandt det offentlige er CSC, IBM og KMD, så derfor venter ingen en fusion mellem de tre. Dels på grund af, at opkøb af markedsandele er dyrt, når man i forvejen er stor, da det udløser en vis kundeflugt, men også af banale konkurrencemæssige årsager. Men ellers er striben af selskaber, der kan bruge KMD i deres strategi, lang.

Hewlett Packard har længe haft store ambitioner om at positionere sig stærkere på servicemarkedet, men uden det store held. Her kunne KMD give den fornødne ballast i Danmark.

Siemens og EDS er i samme klasse som store, internationale spillere som oplagte opkøbere, mener Per Andersen, direktør for IDC Nordic.

»HP er helt klart undereksponeret i Danmark på dette område, så det ville være oplagt. En anden er TietoEnator, der mangler volumen herhjemme,« siger Per Andersen. TietoEnator har 350 ansatte i Danmark i dag. KMD har 3.000.

Men Andersen afviser, at KMD bare bliver solgt »overnight« med henvisning til, at Berlingske Business mandag kunne afsløre, at Ib Kunøe planlægger at byde på KMD.

»KMD er politisk ejet og salget af selskabet er en politisk proces. Det bliver ikke bare solgt til en, der kommer med en pose penge. Men man kan sige, at den omstændighed, at KMD skal sælges, samt den kommunale ejerkreds, formentlig ikke vil medføre en ublu overpris,« siger Per Andersen.

Kilder tæt på KMD siger, at salget under ingen omstændigheder indledes i år og tidligst ind i 2008. Og selve salgsprocessen vil tage op til et halvt år, så KMD kan formentlig være solgt i begyndelsen af 2009, vurderer kilderne.

Prissætningen på selskabet ligger på et sted mellem 0,8 og 1,2 gange omsætningen, så omkring tre mia. kr. er ikke urimeligt, vurderer kilder.

»Men Ib Kunøe har nu meldt sig på banen i opløbet af åbentlyse købere og det er formentlig alene det, han har villet,« siger kilden.

»Men KMD bliver ikke bare solgt fra den ene dag til den anden. Desuden vil selve salgsprocessen være offentlig på nær de enkelte køberes tilbud og identitet.«

Kunøe selv er parat til en langt forløb. Han har meldt sig på banen og det var planen.

»Som det er i dag er det præcis som Erik Fabrin (formanden for Kommunernes Landsforening, der formelt ejer KMD, red) siger: Rent spin. Der vil først komme en proces om KMD efter nytår, hvor de potentielle investorer vil melde sig,« siger Ib Kunøe.