Kunders valutalån koster Amagerbanken 394 mio. kr.

På mindre end en måned er regningen for en række Amagerbank-kunders valutalån eksploderet med næsten en tredjedel til 394 mio. kr. Kunderne ville spare renteudgifter på at låne penge i schweizerfranc og japanske yen, men nu bliver regningen sendt til Amagerbankens aktionærer.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

28. juni fortalte Amagerbanken, at man forventede et tab i andet kvartal på 300 mio. kr., fordi man havde lukket valutapositioner for en række kunder.

Det viser sig nu, at regningen er på 394 mio. kr. Tabet skyldes ifølge banken selv, at en række kunder havde optaget lån i schweizerfranc og japanske yen, hvilket giver en lavere rente end hvis man låner i danske kroner. Men en kraftig svækkelse af euroen, og dermed også danske kroner, i løbet af maj og juni betød, at såvel lånenes hovedstol som ydelser steg markant målt i danske kroner.

"Den markant volatile valutasituation har givet en række af de store kunder betydelige kurstab, som ikke på nuværende tidspunkt forventes at kunne inddækkes fuldt ud af kunderne. Med udsigt til fortsat usikkerhed har banken ultimo juni 2010 taget konsekvensen og lukket kundernes valutaforretninger, da forventningen om en tilbagevenden til en stærkere euro ikke var til stede," skriver banken i sit halvårsregnskab, der egentlig skulle komme 16. august, men er blevet fremrykket til i dag på grund af bankens ekstraordinære generalforsamling.

Banken betegner selv valutanedskrivningerne som "særdeles utilfredsstillende", og oplyser i øvrigt, at banken selv ikke har nogen særlig valutaeksponering.

Amagerbanken havde i andet kvartal nedskrivninger på i alt 487,2 mio. kr., og for årets første seks måneder nedskrivninger på 590 mio. kr.,svarende til ikke mindre end 4,5 pct. af udlånet målt på årsbasis, hvilket kun er marginalt under nedskrivninger på 4,8 pct. af udlånet i første halvdel af 2009.