Kunder flygter fra Amagerbanken

Indlånskunderne flygter i massevis fra den pressede bank og efterlader banken med et stadig stigende indlånsunderskud. Samtidig viser nedskrivningerne blodrøde tal.

Foto: Brian Bergman
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alligevel vover ledelsen pelsen og opjusterer forventningerne til årets basisindtjening.

Det er dog forventningerne til basisindtjeningen før nedskrivninger og omkostninger til bankpakker, der får en nøk op til 380-440 mio. kr. Ses der på den lovpligtige resultatopgørelse, viser netto rente- og gebyrindtægterne et fald til 566 mio. kr. i årets første ni måneder fra 675 mio. kr. sidste år. 

Kursreguleringerne giver et underskud på 123 mio. kr., hvor der i 2009 var tale om et plus på 93 mio. kr.

Den helt store synder i regnskabet er nedskrivningerne på udlån. 805 mio. kr. eller 259 mio. kr. mere end sidste år. Nedskrivningerne forklares med "balancereduktion, omkostninger til Bankpakke I og II samt nedskrivninger på udlån, som i høj grad kan henføres til kunders valutakurstab i andet kvartal 2010, fald i børskurser på stillede sikkerheder i form af børsnoterede værdipapirer, en tabt retssag og i mindre grad forringet kreditbonitet for bankens kunder". 

Og det er langt fra sikkert, at banken dermed er over det værste.

- Det er bankens vurdering, at der fortsat vil være usikkerhed omkring niveauet for nedskrivninger i den resterende del af 2010, skriver ledelsen, der anser størrelsen af de allerede foretagede nedskrivninger som generelt utilfredsstillende, mens nedskrivninger som følge af valutaforhold betegnes som "særdeles utilfredsstillende".

Samlet lyder resultatet før skat på et underskud på 566 mio. kr. mod sidste års minus på 633 mio. kr. Ses der på balancen er indlånene faldet fra 13,2 mia. kr. til blot 7,7 mia. kr., mens udlånene kun er faldet marginalt til 21,1 mia. kr. fra 22,4 mia. kr.