Kunder får kæmperegningen for overvågning

Danskerne kommer til at betale, hvis Venstre-regeringen indfører masseovervågning af tele- og internettrafikken – i form af større månedsregninger og langsommere bekæmpelse af dårlig dækning. IT-sikkerhedsekspert kalder det »spild af ressourcer«.

Danskerne kommer til at betale, hvis Venstre-regeringen indfører masseovervågning af tele- og internettrafikken – i form af større månedsregninger og langsommere bekæmpelse af dårlig dækning. Søren Pind har afvist det store beløb og har lovet »en realistisk oversigt over økonomien i forslaget«, når det kommer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regningen på måske over en milliard kroner for Venstre-regeringens ønske om at registrere alt om danskernes mobil- og internettrafik vil med stor sandsynlighed blive sendt videre til kunderne.

Sådan lyder reaktionerne fra en branche, som er irriteret over, at regeringen sidst i marts vil bede Folketinget acceptere, at al tele- og internettrafik skal registreres, uden at de en måned før konkret kan få at vide, hvor omfattende logningen bliver.

»Vi er spændte på, hvor dette fører hen, og hvilke konsekvenser det får. Vi ved ikke konkret, hvad lovforslaget vil indeholde, selv om der skal stemmes om det om en måneds tid. Jeg har skrevet til justitsminister Søren Pind på Twitter og helt konkret spurgt til, hvordan han tænker, at regningen skal fordeles. I sidste ende ender den altid hos slutbrugerne, så selv om mange ikke er interesseret i internetlogning, kommer man alligevel til at betale for den. Kæden er hoppet af,« siger Iben Sønderskov, administrerende direktør for Uni-tel, som er en af de større blandt de mindre teleudbydere til erhvervslivet.

Hos en anden, IPDanmark i Padborg, er administrerende direktør Thorben G. Jensen også frustreret.

»Vi ved ikke, hvad det betyder for os – men der er ingen tvivl om, at det i kraft af vores størrelse betyder mere for os end for andre. Hvis det betyder, at vi er nødt til at sætte priserne op over for slutbrugerne, vil det højst sandsynligt gælde for alle,« siger han.

Telebranchens organisation, Teleindustrien, ser også kun ét sted at gøre af regningen:

»Dette går ud over investeringerne, så vi ikke får udbygget mobilnettene og de faste net, som vi gerne ville. I sidste ende er der ikke andre end forbrugerne til at betale, så det kan kun medføre dyrere og dårligere tjenester for forbrugerne,« siger Jakob Willer, direktør i Teleindustrien.

»Spild af ressourcer«

Blandt folk med dyb indsigt i IT-sikkerhed undrer det nye krav om registrering:

»Det svarer lidt til at stå ved en motorvej og registrere, hvilke nummerplader og farver bilerne har. Men man ved ikke nødvendigvis, hvad de kører rundt med. Jeg tror, at det nye oplæg er spild af ressourcer. Det vil indsamle kæmpe, enorme mængder af data, hvilket vil være ressourcekrævende i form af udstyr og opsætning, men det vil også kræve, at nogen eller noget skal reagere på det, som man samler ind. Jeg kan godt være lidt bekymret for, om det mere er et signalpolitisk budskab, der ligger bag, altså at politikerne ikke vil have siddende på sig, at de ikke gør noget. Men der er ikke meget, der retfærdiggør dette,« mener Ulf Munkedal, administrerende direktør for IT-sikkerhedsfirmaet Fort Consult, som i 20 år har arbejdet med IT-sikkerhed.

Han bekræfter, at al krypteret internettrafik – som for eksempel brug af Skype, Apple Facetime, Google Gmail eller en VPN-forbindelse til virksomhedens IT-systemer – kun vil vise, »hvem der kommunikerede med hvem, hvornår og hvordan – men ikke om hvad«.

Krypteret trafik

»Vi ser mere og mere krypteret trafik, så man skal ikke bilde sig ind, at man kan afsløre kæmpestore, kriminelle organisationer ved at gøre dette. Jeg vil sætte spørgsmålstegn ved, om dette vil kunne anvendes til at opklare forbrydelser,« siger Ulf Munkedal, som mener, at »det lyder ikke som helt ude i skoven«, når tele- og internetbranchen anslår, at indkøb og opsætning af det udstyr, der skal til for at samle og gemme de mange registreringer, vil løbe op i lidt under en milliard kroner.

Søren Pind har afvist det store beløb og har lovet »en realistisk oversigt over økonomien i forslaget«, når det kommer.

Ministeren har flere gange sagt, at myndighederne udelukkende kan få adgang til de indsamlede data med en dommerkendelse i hånden.

Det vil også kræve en dommerkendelse at få for eksempel Microsoft eller Google til at udlevere oplysninger om kommunikation, der sker krypteret.

Fast praksis ikke at udlevere papirer

I lørdagens Berlingske klagede to af landets største teleselskaber, Telenor og Telia, over, at det konsulentfirma, Ernst & Young (E&Y), som af Justitsministeriet via Erhvervsstyrelsen er sat til at samle selskabernes vurderinger ind, heller ikke vil udlevere lovforslaget, som konkret skal fortælle, hvad der skal samles ind.

Men det er normal praksis, siger Erhvervsstyrelsen.

»Vores opgave, når ministerier sender udkast til love og bekendtgørelser ud, er at vurdere konsekvenserne af de administrative krav, som reguleringen lægger op til. Vi trækker det ud af reguleringsteksten, som skal bruges for at belyse de relevante konsekvenser i undersøgelsen. Det er ikke normal praksis at udlevere reguleringsteksten – det er op til ministeriet, i dette tilfælde Justits­ministeriet, at beslutte,« siger Bjarke Petersen, kontorchef i Erhvervsstyrelsen.

Kan du ikke godt forstå, at det er vanskeligt at svare på, hvad det kommer til at koste, når man ikke kan få at vide, hvad der præcis skal samles ind?

»Det skulle gerne fremgå af spørgsmålene under interviewet. De opgjorte konsekvenser indgår i den offentlige høring, og hvis erhvervet har kommentarer til disse tal, må de reagere, og så må vi forholde os til, om det giver anledning til en ændret vurdering,« siger han.