Kunder får erstatning for forældede fjernsyn

Kunder, der har købt et TV uden modtagerboks til de nye TV-signaler, kan få fuld erstatning - det har Østre Landsret afgjort i en principiel sag, hvor 90 lignende sager venter på en afgørelse.

Foto: Dennis Lehmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

TV-kunder, der ikke er blevet oplyst om, at det ville kræve en ekstra boks at modtage de nye TV-signaler, får fuld erstatning. Det afgjorde Østre Landsret tirsdag, efter at Dansk Erhverv på vegne af de danske TV-forhandlere var gået i retten med en afgørelse, som Forbrugerklagenævnet havde truffet.

Afgørelsen dikterede, at en kvindelig kunde, der havde købt et TV i januar 2008 og ikke var blevet oplyst om, at fjernsynet krævede en modtagerboks for at modtage de forestående, nye TV-signaler fra DR1, DR2 og TV2, havde ret til en kompensation på 500 kroner fra Fona.

Dansk Erhverv frygtede efter afgørelsen, at flere kunder ville få tilkendt erstatning, hvilket ville koste TV-forhandlerne op mod 350 mio. kroner, ligesom argumentet lød, at den digitale udvikling ville gå i stå.

Med dagens dom giver Østre Landsret Forbrugerklagenævnet ret i, at det er en væsentlig mangel ved TV-købet, at forhandleren ikke har oplyst om det forestående behov for en modtagerboks, hvis man ville se DRs nye kanaler efter november 2009 og DR1, DR2 og TV2 efter 11. januar 2012. Og kunderne, der allerede har klaget til Forbrugerklagenævnet, kan derfor ophæve købet - det vil sige returnere det gamle fjernsyn og få pengene tilbage.

Baggrunden for landsrettens afgørelse er, at TV-forhandlerne på et tidligt tidspunkt burde have vidst, at kanalerne ville sende via det nye TV-signal - MPEG4-formatet - inden for to år.

"Landsretten fandt det godtgjort, at de centrale aktører på området i efteråret 2007 anså det for besluttet, at ny DR-kanaler med opstart i 2009 alene skulle sendes i MPEG4, og at DR1, DR2 og TV2 m. fl. fra et tidspunkt i 2012 ikke længere ville blive udsendt i MPEG2, men i MPEG4," skriver landsretten i en pressemeddelelse om dommen.

90 sager i kø

90 andre kunder, der har klaget til Forbrugerklagenævnet, har afventet dagens afgørelse. De er imidlertid ikke nødvendigvis identiske med de nu afgjorte sager, som stammer fra januar 2008, men kan med al sandsynlighed forvente at være berettiget til samme erstatning.

Sagens kerne er de danske TV-signaler, som er ændret to gange gennem de seneste tre år. 1. november 2009 blev alle TV-signaler i Danmark ændret fra de gammeldags, analoge signaler til de nye og teknisk langt bedre digitale signaler. Alle ikke-fladskærmsapparater skulle samtidig udstyres med en ekstra omformerboks, der kunne forstå og "oversætte" de nye signaler, eller man skulle sætte en gammeldags antenne op og klare sig med de langt færre kanaler, som sendes gennem luften ganske gratis.

11. januar 2012 blev det signal, som de landsdækkende danske TV-kanaler DR og TV 2 sendes ud med, ændret, nemlig fra den såkaldte MPEG2-standard til den nye MPEG4-standard, som formår at klemme de mange data, som et TV-signal udgør, langt bedre sammen, så der kan være flere TV-kanaler på den samme plads. Alle ældre fladskærmsfjernsyn uden indbygget MPEG4-omformer skulle dermed også udstyres med en løs boks.

Selv om de danske TV-signaler for tre år siden blev ændret til digital kvalitet med bedre lyd og billede og med flere og flere kanaler i højdefinition (HD-kvalitet), sender TV-selskaberne stadig samtidig et analogt, »gammeldags« TV-signal ud med en række af de mest sete kanaler, så ingen med et billedrørsfjernsyn får sort skærm, fordi de gamle fjernsyn ikke kan vise de nye signaler. Til gengæld bliver antallet af kanaler, der både sendes analogt og digitalt, gradvis mindre for at give plads til flere digitale kanaler.

Også antenneforeninger sørger for at konvertere signalerne ned, så ingen får sort skærm, selv om de ikke har et TV med MPEG4-omformer. Kvaliteten er til gengæld ikke som MPEG4.

Der blev i 2011 solgt 700.000 fladskærmsfjernsyn i Danmark.

Nyt signal afprøvet i 2007

Danmarks Radio afprøvede allerede i 2007 det nye MPEG4-format, og Berlingske beskrev allerede i januar 2008, hvordan mange, der da netop havde investeret i nyt fladskærmsfjernsyn, risikerede at få sort skærm før tid, fordi TV-stationerne arbejdede på at skifte til MPEG4.

»Vi er klar til at skifte før 2012, men vi vil naturligvis gerne sikre, at en masse danskere ikke står med sort skærm,« sagde Erik Henz Kjeldsen, daværende distributionschef i DR.