Kun plads til tre mobilleverandører

Konkurrencen spidser til, mener Nokia Siemens Networks' topchef, som er i færd med en kæmpe sparerunde.

Rajeev Suri er som topchef i færd med en større oprydning i Nokia Siemens Networks, som skal sikre mobiludstyrsleverandøren en plads i overlevelsesfeltet. Foto: Nokia Siemens Networks Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er kun plads til tre leverandører af mobiludstyr i verden i fremtiden.

Det fastslår Rajeev Suri, som siden oktober 2009 har været topchef i Nokia Siemens Networks, verdens tredjestørste leverandør af mobiludstyr efter svenske Ericsson og kinesiske Huawei.

»Alle tror, at markedet vil være uforandret i de kommende år. Jeg kan ikke give en tidsramme for, hvornår forandringen vil finde sted. Jeg begyndte for nogle år siden, og det står nu klarere, hvem der er vindere, og hvem der er tabere,« sagde Rajeev Suri søndag aften på en analytikerkonference i forbindelse med Mobile World Congress, verdens største mobilmesse, som i denne uge holdes i Barcelona i det nordøstlige Spanien.

Massefyring i gang

Topchefen for selskabet, som finske Nokia og tyske Siemens hver ejer halvdelen af, er tilfreds med den store omstilling, som han har været i gang med, siden han trådte til. Den har senest udløst en massefyring af de helt store for at få bedre styr på økonomien. Der skal spares over en milliard euro inden udgangen af i år. 15.000 ansatte er sagt op, og 4.500 eksternt ansatte er tilsvarende fyret.

Rajeev Suri vil ikke udelukke en fremtidig børsnotering.

Nokia Siemens Networks oplever lige som de øvrige leverandører af netværksudstyr, at der igen er kommet gang i salget. Teleselskaber verden over investerer i de nye 4G-/LTE-supermobilnet, som leverer datahastigheder, der er fem-ti gange højere end på 3G-mobilnettene. Alle anser netop 4G/LTE for at blive en særdeles vigtig brik i det øgede krav om at være »på« konstant, uanset hvor man befinder sig.

Supermobilnet trækker markedet op

»Smartphonetelefoner driver trafikken i (mobil)nettene. Indtil nu ser det godt ud, og det er godt for Nokia Siemens,« sagde Rajeev Suri, som til gengæld afviste at indgå i en priskrig for at få bedre markedsandele.

Japan, Sydkorea og USA er stadig de markeder, som Nokia Siemens Networks primært går efter.

TDCs tidligere koncernfinansdirektør, Jesper Ovesen, blev i september 2011 udpeget som ny bestyrelsesformand for Nokia Siemens Networks og har en væsentlig andel i spareplanen.

Berlingske dækker Mobile World Congress, og du kan følge nyhederne på www.b.dk/tech og www.business.dk/digital.