Kun mindre del af Telias kunder får prisstigning

De Telia-kunder, som allerede har »RoamLikeHome« som en del af deres abonnement, fortsætter til samme pris som hidtil, når EU officielt afskaffer roaming fra 15. juni. Ældre eller mindre abonnementer stiger dog, fordi de får lagt fem gigabyte EU-data i pakken.

Med Telias udmelding om prisstigninger har alle selskaber nu meldt ud forud for 15. juni. Derfor kan man nu endelig sammenligne og se, hvilket selskab der bedst - og billigst - matcher ens eget mobilforbrug. Arkivfoto: Nils Meilvang, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det bliver kun en mindre del af Telias danske kunder, der vil få prisstigninger på deres mobilabonnement op til sommerferien.

Danmarks tredjestørste teleselskab melder i disse dage - som det sidste - ud til sine kunder, at alle, der i dag har Telia-tjenesten »RoamLikeHome« som del af eller som valgmulighed i abonnementet, fortsætter som hidtil til samme pris og med samme 10 gigabyte data til rådighed efter 15. juni, hvor EU kræver, at ingen må betale mere for at bruge tale og data i udlandet, end de gør derhjemme.

Derimod vil Telia-kunder med andre abonnementer, typisk af ældre dato, blive opkrævet mellem 10 og 20 kroner mere om måneden. Samtidig får de dog automatisk lagt fem megabite data i abonnementet, som de kan bruge i Europa uden beregning.

Ingen rent danske abonnementer

Ifølge Telia, som ved udgangen af marts 2017 havde 1.578.000 mobilkunder i Danmark, betyder det sammenlagt, at »langt hovedparten« af mobilkunderne ikke bliver berørt af ændringer i hverken abonnement eller pris.

»RoamLikeHome« gælder i 37 lande og er med som valgmulighed i tre af de fire abonnementer (til 399, 299 og 199 kroner om måneden), som Telia udbyder.

Telia har valgt ikke at lukke nogen abonnementer for, at de kan bruges i udlandet og dermed udelukkende virke i Danmark, sådan som det f.eks. sker for omkring 50.000 »3«-kunder

»Alle Telia-abonnementer får »RoamLikeHome«. Omkring 90 procent af alle Telia-kunder rammer et udenlandsk mobilnet hvert år, og hvis man lukkede for det, ville man ikke kunne ringe hjem, hvis nogen bliver syg, eller kontakte politiet, hvis der er brug for det. De, der ikke havde »RoamLikeHome« i forvejen, skal så betale 10-20 kroner mere,« siger Rasmus Avnskjold, pressechef hos Telia.

Opfordring: Gå abonnementet efter

Det løser så samtidig problemet, når en mobiltelefon hopper på et udenlandsk mobilnet nær grænsen til Tyskland eller op langs den sjællandske vestkyst mod Helsingør.

Det TDC-ejede YouSee hæver sine priser med 10-20 kroner for nuværende kunder og 20 kroner for nye kunder. Også Telmore og Fullrate under TDC sætter priserne op i samme niveau. Telenor hæver også sine mobilpriser med 10-20 kroner om måneden for »en del« kunder, mens alle med Fri+-abonnementer ikke vil mærke ændringer i pris eller dataomfang. Det Telenor-ejede CBB hæver sine priser med 10-20 kroner. »3« satte sine priser op for to år siden, da »3LikeHome«-konceptet blev indført, hvor man kan bruge op til 10 gigabyte om måneden uden at betale ekstra. Omkring 50.000 »3«-kunder kan dog fremover kun bruge telefonen i Danmark, medmindre de skifter til et andet og dyrere abonnement. Plenti lægger 20 kroner oven i månedsabonnementet, men man kan skifte til et rent dansk abonnement.

Forbrugerrådet Tænk opfordrer alle til at se på, hvilket mobilforbrug de faktisk har, og derefter kontrollere de nye priser hos alle selskaberne for at se, om dette er anledningen til at skifte abonnement eller eventuelt selskab. De kunder, der får ændret deres abonnement, kan nemlig med kort varsel skifte, fordi det er teleselskabet, der ændrer betingelserne.

LÆS MERE