Kun hver 6. venturekrone i dansk nyinvestering

De danske venturefonde nyinvesterede sidste år kun op mod 200 mio. kr. i nye danskbaserede selskaber.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Derved tyder meget på, at venturefondene er på et historisk lavpunkt, når det gælder nye investeringer herhjemme. Ifølge DVCAs opgørelse over ventureaktiviteten i 2011 investerede de danske venturefonde sidste år 1,3 mia. kr.

Investeringer til udlandet

”I 2011 nåede investeringsaktiviteten op på knap 1,3 mia. kr., hvilket er 16 procent mindre end i 2010, hvor der blev foretaget ventureinvesteringer for knap 1,6 mia. kr.,” hedder det i opgørelsen. En nærmere analyse af tallene viser, at over halvdelen af de 1,3 mia. kr. i investeringer er røget til udenlandske porteføljeselskaber, hvor investeringen altså ikke hjælper på den danske jobskabelse.

Knap to tredjedele opfølgningsinvesteringer

Af de 547 mio. kr., som er endt i danske erhvervs- virksomheder, er knap to tredjedele, nemlig 345 mio. kr., såkaldte opfølgningsinvesteringer, hvor venturefondene har puttet flere penge i eksisterende porteføljeselskaber. Det betyder, at der kun er blevet investeret 202 mio. kr. i nye erhvervsvirksomheder, som venturefondene ikke tidligere har investeret i. Med andre ord tyder meget på, at hovedparten af de investerede kroner anvendes til at lukke huller i eksisterende porteføljeselskaber – frem for at ekspandere investeringerne til mange nye selskaber.

Prøv Økonomisk Ugebrev i en måned for kun 500,- kr.