Kun få virksomheder fravælger revision

Interessen for at sende revisoren på aftægt har mildt sagt ikke været overvældende.

Og det på trods af at de godt 75.000 mindste danske selskaber sidste år selv fik mulighed for at vælge, om de vil have deres årsrapporter revideret af en revisor.

Men ifølge Foreningen af Registrerede Revisorer, FRR, har kun meget få virksomheder valgt selv at stå for årsrapporten. Det skriver erhvervsportalen Idag.dk.

- Det er ikke særlig udbredt. Vi har ikke nogen konkrete tal, men meldinger fra vores medlemmer viser, at kun få har valgt revisoren fra, siger Henrik Carmel, der er chef for Faglig Afdeling i FRR.

Han påpeger, at mange virksomheder efter en samtale med revisoren har valgt at beholde revisionen.

- Mange af de små virksomheder har brug for revisoren til andre opgaver. Og derfor får de ikke noget ud af at droppe revisoren til revidering af årsrapporten, siger han.

Hvis man skal slippe for en revisors revidering af årsrapporten i 2007, skal man have meddelt det i årsrapporten for 2006. Erhvervs- og Selskabsstyrelsen administrerer ordningen, men ved endnu ikke noget om, hvor mange der har valgt revisoren fra. SKAT vil komme med en opgørelse senere på året om, hvor mange firmaer, der har valgt det fra.

Henrik Carmel kritiserer Erhvervs- og Selskabsstyrelsen for med de nye regler at skabe en dårligere regnskabskvalitet.

- Vi synes, at det er forkert at Erhvervs- og Selskabsstyrelsen kører en kampagne, hvor det eneste succeskriterium er, at så mange som muligt vælger revisoren fra. Vi frygter, at regnskabernes kvalitet bliver dårligere, siger Henrik Carmel, der er med i en følgegruppe, der skal holde øje med de nye årsrapporters kvalitet.

I modsætning til revisorerne er mange interesseorganisationer godt tilfredse med de nye regler. Det gælder blandt andet Håndværksrådet, der mener, at det bliver nemmere og billigere for virksomhederne.

- Vi ved ikke, hvor mange der på nuværende tidspunkt har valgt revisoren fra. Men vi regner med, at cirka en tredjedel af de virksomheder, der har mulighed for det, vil vælge revisoren fra i løbet af de første to til tre år, siger kommunikationschef Søren Nicolaisen fra Håndværksrådet.