»Kulturen i Novo minder meget om den i Mærsk«

Sådan ser Eivind Kolding kulturen i Novo-gruppen, Mærsk og Danske Bank. Han kender alle tre ikonvirksomheder indefra.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Virksomhedskulturen i Novo-gruppen, som er Danmarks største målt på aktiekursen, har store ligheder med kulturen i A.P. Møller - Mærsk, som er det største herhjemme målt på omsætning.

Det vurderer Eivind Kolding, der er topchef i Novo Nordisk Fondens holdingselskab, Novo A/S. Få danske topchefer har arbejdet i toppen af så store og så centrale erhvervsklenodier, som Eivind Kolding. De seneste halvandet år har han arbejdet i Novo. Tidligere har han været øverste bankdirektør i Danske Bank og før det skibsreder i A.P. Møller - Mærsk.

»Det er alle tre virksomheder, som be-stemt har en vigtig rolle i dansk erhvervsliv. Der er store ligheder mellem Mærsk og Novo i det meget langsigtede fokus. I farma kan der gå over ti år, før du ser afkastet på en investering. Det er bestemt også langsigtet at investere både i olie og i shipping, så det sætter sit præg på de virksomheder, at der tænkes og handles på den lange bane,« siger Kolding.

Kulturelt ligner især Novo og Mærsk hinanden, mens Danske Bank – omend den fylder meget i dansk erhvervsliv – har en anden kultur end de to store industrifyrtårne.

»De største lighedspunkter er mellem A.P. Møller - Mærsk og Novo, fordi de er meget værdiorienterede virksomheder præget af tidligere ejere og stiftere, som har haft særlige tanker om virksomheden. Det kan jeg nikke genkendende til fra den ene virksomhed til den anden. Det er klart, at værdierne bliver udtrykt forskelligt og på forskellige områder. Det er også to meget internationale selskaber,« siger Eivind Kolding til Berlingske.

Kolding blev fyret i Danske Bank af bestyrelsesformand Ole Andersen i september 2013. Han kom til Danske Bank som topchef i 2012 efter en årrække som næstformand og formand for bankens bestyrelse. Inden da var han i A.P. Møller - Mærsk i mange år.

»Danske Bank er en mere regional virksomhed og ikke præget af den samme familiemæssige påvirkning. Så den adskiller sig kulturelt mere fra de to andre. I en finansiel virksomhed som Danske Bank er fokus meget mere på her og nu, og det giver en kulturel forskel. Der er ikke noget, der er mere rigtigt end andet, det påvirker bare kulturen i virksomheden, som jeg ser det,« siger Eivind Kolding.