Kulturelle forskelle udsætter Vestas-aftale med japanere

Vestas og Mitsubishi har i snart et år ligget i forhandlinger om et joint venture-selskab til opbygning af store havvindmøller, men endnu er en endelig aftale ikke på plads.

Forhandlinger mellem asiatiske og vestlige virksomheder har tendens til at trække ud i et til to år på grund af den store kulturforskel. Især den japanske konsensustankegang adskiller sig fra den danske, lyder det fra iagttagere, og det kan være en af grundene til, at en aftale endnu ikke er på plads. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Stricker

Det lader til, at især kulturelle forskelle får processen til at trække ud, skriver Børsen.

Vestas meddelte i januar 2012, at koncernen ville indlede forhandlinger med kommende partnere om et samarbejde. Selvom Vestas først bekræftede forhandlingerne med Mitsubishi i august, har de ifølge Børsens oplysninger stået på siden starten af 2012.

Forhandlinger mellem asiatiske og vestlige virksomheder har tendens til at trække ud i et til to år på grund af den store kulturforskel. Især den japanske konsensustankegang adskiller sig fra den danske, lyder det fra iagttagere, og det kan være en af grundene til, at en aftale endnu ikke er på plads.

I sidste uge meddelte Mitsubishi, at selskabet vil indlede egen test af en vindmølle til havbrug på 7 megawatt. Ifølge Børsens kilder er det mere af interne årsager end et forsøg på at lægge pres på Vestas, men udmeldingen kan tolkes som et tegn på, at japanernes tålmodighed er ved at slippe op.

- Det er vældigt interessant i forhold til det mulige samarbejde, som jeg stadig venter vil blive til noget, men det indikerer, at de nok ikke er meget tæt på at lukke en aftale. Mine oplysninger tyder også på, at de har forhandlet i nærved et år, og det er meget længe. Men måske har Vestas' finansielle problemer overrasket Mitsubishi undervejs, hvilket har gjort, at de måtte evaluere forløbet, siger Jacob Pedersen, analytiker i Sydbank, til Børsen