Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Der er udbrudt åben familiekrig i det kolossale Samsung-konglomerat, som er verdens største producent af mobiltelefoner og TV-skærme.
Den 70-årige milliardær Lee Kun-Hee, som ud over at være Sydkoreas rigeste mand også er bestyrelsesformand for Samsung-koncernen, slås for åbent tæppe med sin storebror og storesøster om familieformuen, skriver nyhedstjenesten Bloomberg, forud for den retssag, som begynder i dag.
Manglende testamente
Samsung er Sydkoreas største virksomhed og udgør omkring 20 procent af landets bruttonationalprodukt.
Stridens æble er Samsung-stifter Lee Byung-Chuls manglende testamente. Han stiftede koncernen i 1938 og døde i 1987 uden at efterlade et testamente.
De to søskende kræver at få en andel på mindst fem milliarder kroner i Samsung. Storebror Lee Maeng-Hee på 80 år og støresøster Lee Sook-Hee på 76 lagde i februar sag an mod deres lillebror. De kræver aktier i Samsung Life Insurance, som er den næststørste aktieejer i Samsung Electronics efter selskabet selv. Den, der kontrollerer forsikringsselskabet, kontrollerer dermed Asiens største forbrugerelektronikproducent.
Beskyldninger om grådighed
Storebror Lee Maeng-Hee sagde i sidste måned til lokale medier, at »Lee Kun-Hees grådighed er årsag til sagen«, og søsteren sagde på TV, at hun støtter sin storebror, fordi Samsung har behandlet ham dårligt.
Lillebror Lee Kun-Hee nægtede oprindelig at give »en øre« til sin bror, men han har senere undskyldt for kommentaren og sagt, at hans fokus ligger på at passe virksomheden. Han ejer 21 procent af Samsung Life.
»Han har skabt vækst i Samsung i en grad, så Korea bliver kaldt 'Republikken Samsung',« siger Park Huyn-Goon, som er forfatter til en ny bog om Samsung-topchefen.
Sigtet for bestikkelse - men benådet
Lee Kun-Hee, som har overlevet lungekræft, har tidligere været i retten. Han blev i 1996 dømt for at have betalt bestikkelse til de tidligere præsidenter Chun Doo-Hwan og Roh Tae-Woo men blev et år senere benådet af daværende præsident Kim Young-Sam.
Derefter trådte han i 2008 tilbage som bestyrelsesformand som følge af sigtelser for skatteunddragelse. Igen blev han imidlertid benådet, i 2009, og genindtog sin toppost i Samsung Electronics i 2010.
Samsung Electronics stod for 44 procent af familiekonglomeratet Samsung Groups samlede omsætning i 2011. Gruppen består af over 80 selskaber, som bl.a. laver armerede køretøjer og geværer til Sydkoreas hær, olietankere, underholdningsparker og lejlighedskomplekser.