Kulørt familiekrig i Samsung-toppen

To større søskende kræver betydelige aktieposter fra deres lillebror, som sidder i spidsen for elektronikgiganten Samsung, og som tidligere har måttet i retten for bestikkelse og skatteunddragelse, indtil flere præsidenter benådede ham.

Samsungs bestyrelsesformand, Lee Kun-Hee (til højre), eskorteres af en sikkerhedsvagt, da han 24. maj lander i Seoul efter besøg i Europa og Japan. Foto: Lee Jae-Won, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er udbrudt åben familiekrig i det kolossale Samsung-konglomerat, som er verdens største producent af mobiltelefoner og TV-skærme.

Den 70-årige milliardær Lee Kun-Hee, som ud over at være Sydkoreas rigeste mand også er bestyrelsesformand for Samsung-koncernen, slås for åbent tæppe med sin storebror og storesøster om familieformuen, skriver nyhedstjenesten Bloomberg, forud for den retssag, som begynder i dag.

Manglende testamente

Samsung er Sydkoreas største virksomhed og udgør omkring 20 procent af landets bruttonationalprodukt.

Stridens æble er Samsung-stifter Lee Byung-Chuls manglende testamente. Han stiftede koncernen i 1938 og døde i 1987 uden at efterlade et testamente.

De to søskende kræver at få en andel på mindst fem milliarder kroner i Samsung. Storebror Lee Maeng-Hee på 80 år og støresøster Lee Sook-Hee på 76 lagde i februar sag an mod deres lillebror. De kræver aktier i Samsung Life Insurance, som er den næststørste aktieejer i Samsung Electronics efter selskabet selv. Den, der kontrollerer forsikringsselskabet, kontrollerer dermed Asiens største forbrugerelektronikproducent.

Beskyldninger om grådighed

Storebror Lee Maeng-Hee sagde i sidste måned til lokale medier, at »Lee Kun-Hees grådighed er årsag til sagen«, og søsteren sagde på TV, at hun støtter sin storebror, fordi Samsung har behandlet ham dårligt.

Lillebror Lee Kun-Hee nægtede oprindelig at give »en øre« til sin bror, men han har senere undskyldt for kommentaren og sagt, at hans fokus ligger på at passe virksomheden. Han ejer 21 procent af Samsung Life.

»Han har skabt vækst i Samsung i en grad, så Korea bliver kaldt 'Republikken Samsung',« siger Park Huyn-Goon, som er forfatter til en ny bog om Samsung-topchefen.

Sigtet for bestikkelse - men benådet

Lee Kun-Hee, som har overlevet lungekræft, har tidligere været i retten. Han blev i 1996 dømt for at have betalt bestikkelse til de tidligere præsidenter Chun Doo-Hwan og Roh Tae-Woo men blev et år senere benådet af daværende præsident Kim Young-Sam.

Derefter trådte han i 2008 tilbage som bestyrelsesformand som følge af sigtelser for skatteunddragelse. Igen blev han imidlertid benådet, i 2009, og genindtog sin toppost i Samsung Electronics i 2010.

Samsung Electronics stod for 44 procent af familiekonglomeratet Samsung Groups samlede omsætning i 2011. Gruppen består af over 80 selskaber, som bl.a. laver armerede køretøjer og geværer til Sydkoreas hær, olietankere, underholdningsparker og lejlighedskomplekser.