Kulden stiger i IT-branchen

To af verdens største PC-fabrikanter varsler massive fyringsrunder. Også Google skærer ned.

Verdens næststørste PC-producent, Dell, flytter produktionen fra Limerick i Irland til den nyåbnede fabrik her i Lodz, Polen. Foto: Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
I sidste uge meddelte to af de helt store PC-fabrikanter, kinesiske Lenovo og amerikanske Dell, at de skærer sammenlagt 4.400 stillinger bort. Lenovo, verdens fjerdestørste PC-producent, skal af med 2.500 (11 procent af arbejdsstyrken) efter svigtende salg.

Overskuddet i tredje kvartal faldt med 78 procent, og også i fjerde kvartal er der udsigt til tab. Samtidig skal ledelsen i Lenovo gå 30-50 procent ned i løn. Sammenlagt vil det i 2010 spare selskabet for 300 millioner dollars. Lenovo købte i 2005 IBMs PC-produktion og står i dag bag bl.a. ThinkPad-mærket.

Dell, verdens næststørste computerproducent, skærer 1.900 af de 3.000 stillinger på fabrikkerne i Limerick i Irland og flytter produktionen til en ny fabrik i Polen for at skære tre milliarder dollars af budgetterne. Også her er baggrunden fald i salget.

Tusinder af ansatte i USAs teknologimekka, Silicon Valley på den amerikanske vestkyst, fik optvungen, lang juleferie. PC-fabrikanten Hewlett-Packard, netværksudstyrsgiganten Cisco, chipproducenten AMD, PC-producenten Dell, softwarefirmaet Adobe og IT-firmaet CSC var blandt dem, der sendte kontor- og fabriksansatte på tvungen juleferie fra 22. december til 5. januar.

Verdens største internet-firma, Google, er også mærket af krisen. Et »betydeligt antal« af de omkring 10.000 kontraktansatte skal væk, meddelte Google i slutningen af november. De lige over 20.000 fastsatte vil dog ikke blive berørt. Google vil ikke sætte tal på nedskæringerne eller oplyse, hvor hurtigt det skal ske.