Kul skinner mere end platin og diamanter

Et af verdens største mineselskaber, Anglo American, kom med et elendigt halvårsregnskab. Kun kuldivisionen kunne nogenlunde holde dampen oppe, mens profitten ved at udvinde platin og diamanter ganske enkelt forsvandt.

Foto: Reuters. Kul er det eneste lyspunkt for minegiganten Anglo American.
Læs mere
Fold sammen
Den London-baserede minegigant Anglo American tjente i første halvår 1,8 milliarder dollar, eller 9,5 milliarder kr., før engangsposter, hvilket var 68 pct. mindre end de godt 5,6 milliarder dollar Anglo American tjente i første halvdel af 2008. Omsætningen styrtdykkede med 3 pct. til 11,1 milliarder dollar.

Som de fleste andre mineselskaber er Anglo American blevet ramt direkte på kæben af styrtdykket i råvarepriser som følge af den globale økonomiske opbremsning.

Kun selskabets kuldivision kunne rapportere om stort set uændrede resultater, mens platin- og diamantdivisionerne, der hver kontrollerer ca. 40 pct. af deres respektive verdensmarked, måtte se overskuddet styrtdykke med 99 pct.

Omkostningerne skal ned
Det pressede mineselskab har suspenderet udbyttebetalingerne og topchef Cynthia Carroll er gået hårdt på omkostningerne, og forventer at fjerne udgifter på 1 milliard dollar i år.

Hun advarer dog om, at selskabet ikke på kortere sigt kan se en vending i verdensmarkederne, selv om priserne på blandt andet zinc og kobber er steget en del på det sidste.

Men Cynthia Carroll forventer at efterspørgslen på råvarer vil være blød, indtil de vestlige lande igen for alvor har fået gang i vækstmotoren.

Nej tak til ægteskabstilbud
Investorernes fokus er dog ikke så meget på selve regnskabet, men på et ægteskabstilbud der blev fremsat i sidste måned af det schweiziske mineselskab Xstrata, der blandt andet er en af verdens største kobberproducenter.

Xstrata har tilbudt en ligeværdig fusion mellem de to selskaber, og hævder at det vil kunne give besparelser på 1 milliard dollar om året. Men forslaget har fået en yderst kølig modtagelse hos Anglo American, der i praksis ser det som et forsøg på at overtage deres selskab, uden at tilbyde en overtagelsespræmie.

Med til Anglos skepsis hører, at Xstrata er 40 pct. ejet af det hemmelighedsfulde og magtfulde, men også stærkt kontroversielle råvareselskab Glencore, der er stiftet af verdens formentlig dygtigste men også mest kritiserede råvarehandler, Marc Rich, der i 2000 blev benået af præsident Clinton for skatteunddragelse og ulovlige olieaftaler med Iran.