Kul er på vej i skammekrogen i Nordea

Selskaber, der gør sig i kul, kommer nu under lup i Nordea Invest, hvor direktøren ikke vil udelukke at ekskludere flere led af værdikæden.

Eric Pedersen, direktør i Nordea Invest. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

I USA har otte universiter og 22 byer allerede valgt at sige nej til at investere i fossile brændstoffer. Årsagen overrasker nok ikke mange: Klimaet. Nu er Nordea også klar til at slå ned på kulinvesteringerne, hvor man på længere sigt kan ende med helt at ekskludere selskaber, der er dybt involverede i kulbranchen.

»Der er ved at komme en hel understrømning i ansvarlighed, som handler om klima. Der er mange fonde på amerikanske universiteter, der har sagt stop. At de slet ikke vil investere i noget, der har med olie og kul at gøre,« siger direktør i Nordea Invest, Eric Pedersen.

»Så langt kommer vi ikke til at gå på kort sigt, men jeg kan godt forestille mig, at vi kunne se på at ekskludere virksomheder, der er dybt involveret i produktion eller afbrænding af det meget klimatunge kul, og som ikke er parate til at omstille sig.«

Stort millionbeløb

Nordea Invest vil ikke sætte kroner på, hvor store investeringer, man har i olie og gas netop nu. Direktør for bæredygtige investeringer i Nordea Finland, Antti Savilaakso, sagde dog torsdag på nationalt finsk fjernsyn, at Nordea Asset Management har 100 millioner euro investeret i den slags aktiver.

Så mange penge drejer det sig ikke om i Nordea Invest, men man er dog klar til at kaste nettet bredere ud end bare kulminer og kulkraftværker.

»Vi begynder med det oplagte. Men på sigt kan man også se længere ned i værdikæden. Hvis der er et rederi, hvis omsætning kun stammer fra transport af kul, er spørgsmålet, om ikke det en dag ville blive ekskluderet også,« siger Eric Pedersen.