Kuben vil importere lejligheder fra Letland

Høje priser på dansk nybyggeri og problemer med kvalitet og byggetid har fået bygherren Kuben til at lede efter alternative leverandører i udlandet. Om et år begynder Kuben at importere præfabrikerede lejligheder fra Letland.

En af landets største bygherrer og projektudviklere, Kuben, vil fra slutningen af 2008 importere etageboliger fra en ny fabrik i Letland, som Kuben har købt sig ind i.

Baggrunden er, at Kuben er blevet godt og grundigt træt af kvaliteten og forsinkelserne af byggerierne, der oven i købet nu også er blevet ekstremt dyre som følge af en eksplosion i priserne på arbejdskraft og byggematerialer.

»For et år siden så vi nogle travle danske entreprenører, der havde problemer med kvaliteten og med at overholde tidsplanerne.

Siden sidste år er det dyre boligmarked i København dæmpet ekstremt, men uden at de danske entreprenørers priser er faldet. Det og Fonden For Billige Boligers vision om billige boliger har fået os til at se efter alternativer i udlandet,« siger Kubens adm. direktør Henrik Enegaard Skaanderup.

Har købt sig ind
Kuben, der også er rådgiver for nonprofit-bygherren, Fonden For Billigere Boliger, har det seneste års tid afsøgt Baltikum, Norden og Nordeuropa for at finde strategiske samarbejdspartnere, leverandører og folk, som vil arbejde i Danmark med henblik på at få bragt byggepriserne ned.

I sin søgen har Kuben fået kontakt med den norske projektudvikler og entreprenør, Heimdal Gruppen, som i Norge har oplevet samme problemer med dyre byggerier.

Heimdal har selv søgt at løse problemet med præfabrikerede boliger og havde etableret en fabrik i Trondheim. Men det viste sig, at produktionen ikke var meget billigere, end hvis Heimdal Gruppens eget entreprenørselskab byggede direkte på stedet.

I stedet er Heimdal Gruppen nu ved at opføre en fabrik til et trecifret millionbeløb i Letland, hvor lønnen er en tiendedel af i Danmark, og hvor materialerne også er væsentligt billigere.

»Vi kunne blive foretrukken kunde hos Heimdal, men vi ønskede at være medejere af det norske udviklingsselskab og dermed fabrikken. Dels for at sikre leverancer. Dels fordi vi tror, at det er en god investering. Det er de så gået med til,« siger Henrik Enegaard Skaanderup.

Kuben har derfor købt 20 pct. af Heimdal Gruppens datterselskab HBSI, som ejer den lettiske fabrik.

Færdigproducerede
Fabrikken bygger komplette lejlighedsmoduler til etagebyggeri. De er stort set færdige fra fabrikken – dvs. malede, med trægulve, monteret med køkkener, badeværelser, armaturer, stikkontakter, spejle, indbygningsskabe osv.

Modulerne bygges indendørs på samlebånd på fabrikken og gennemgår undervejs en omfattende kvalitetskontrol. Derefter afskibes modulerne til Danmark, hvor de på kort tid kan monteres af letterne.

Herhjemme skal der være lavet et fundament med diverse rørføringer, så de fabriksfærdige bygningsmoduler blot skal kobles til vand, kloak, strøm osv. Derudover er det kun facadebeklædning og tag, der skal påføres.

Henrik Enegaard Skaanderup anslår, at et traditionelt byggeri med 100 boliger i København tager to til to et halvt år at opføre fra planlægningsfasen, til folk kan flytte ind.

»Med de præfabrikerede boligmoduler kan der skæres et halvt til et helt år af byggetiden,« siger han.

På prissiden anslår han, at der kan spares mellem tre og fem tusind kr. pr. kvadratmeter.

»Det væsentligste for os er, at priserne på nye boliger i København er kommet så højt op, at det dyreste segment er fuldstændig mættet. Markedet for dyre boliger har stort set været dødt siden september sidste år.

Der er masser af mennesker, der gerne vil ind og bo i København. Men de har ikke råd til en lejlighed til 3,5 millioner kr. Vi vil kunne bygge en almindelig bolig for 25-27.000 kr. pr. m2, svarende til, at en bolig koster ca. 2,5 millioner. Men det er ikke muligt, hvis det skal bygges af danskere,« siger Henrik Enegaard Skaanderup.

Til Danmark i 2008
Den lettiske fabrik begynder at producere modulboliger til marts, og prøveproduktionen vil gå til det norske marked. De første til Danmark vil kunne lande i slutningen af 2008.

Fabrikken vil kunne producere cirka 500 lejligheder à 80 kvadratmeter om året, og hvis det går godt, har HBSI mulighed for at bygge en fabrik mage til ved siden af.

Modulbyggeri kendes allerede herhjemme, når det gælder en- eller toetagers bygninger i træ. Dem er der flere leverandører af. Kuben modtager således snart et lavere modulbyggeri i træ fra en leverandør i Estland.

Men til højere byggerier skal der bruges stål og gipskonstruktioner som dem, den nye lettiske fabrik kan levere.

I København har Kuben blandt andet grunde i Ørestad Syd, hvor der kan opføres etageboliger med de lettiske byggeklodser.

Endvidere har Kuben store forhåbninger til modulbyggerierne i de mange nye havneområder rundt om i landet, hvor modulerne kan sejles direkte til og losses på byggepladsen. For eksempel i Aalborg og Århus.