Krydstogtmagneten København

Det vælter ind med nye bestillinger på krydstogtanløb i København i 2011, og havnens driftsselskab, Copenhagen Malmö Port, forventer nu, at op mod 750.000 krydstogtturister vil ankomme til hovedstaden næste år.

Mens den almindelige turisme – målt i hotelovernatninger i Danmark – er dalende, oplever København en stadig stigende interesse fra krydstogtkunderne. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens dansk turisme som helhed lider i øjeblikket, er der fuld fart på krydstogtturismen til København. Det fælles driftsselskab for havnene i København og Malmø, Copenhagen Malmö Port, har de seneste måneder modtaget rekordmange bestillinger på anløb i Københavns Havn næste år, og selskabet skruer nu op for forventningerne til 2011.

»På baggrund af de seneste måneders udvikling forventer vi nu knap 750.000 krydstogtgæster i København næste år mod omkring 675.000 gæster i år og sidste år. København har en perfekt beliggenhed for krydstogtturisme, og vi er et godt udgangspunkt for rejser videre til Baltikum,« siger krydstogtansvarlig i Copenhagen Malmö Port Arnt Møller Pedersen.

Copenhagen Malmö Port har nu bestillinger på 325 krydstogtanløb næste år, og det er rekord så lang tid i forvejen. Det betyder, at der er udsigt til flere skibe næste år end rekordåret 2009, da 335 krydstogtskibe anløb Københavns Havn. Samtidig bliver skibene gennemsnitligt større, så Arnt Møller Pedersen er ikke i tvivl om, at vi går et rekordår i møde i 2011.

Et globalt vækstområde

I 2010 forventer Arnt Møller Pedersen blot 305 krydstogtskibe til hovedstaden, mens antallet af krydstogtturister ventes at lande på samme niveau som sidste år. Copenhagen Malmö Port forventer, at krydstogtpassagererne vil omsætte for omkring 1,2 mia. kr. i København i 2010, og det tal ventes at stige år for år.

»Krydstogtturismen er et globalt vækstområde, der fortsat ikke fylder meget. Kun lidt over 13 millioner mennesker tager årligt på krydstogtferie på verdensplan, men tallet stiger kraftigt hvert år. Det er en nem ferieform, og vækstpotentialet er enormt,« siger Arnt Møller Pedersen.

Han fremhæver, at krydstogtturismen bl.a. så småt er begyndt at appellere til flere børnefamilier. Det har traditionelt været en ferieform, der hovedsageligt har tiltrukket pensionister, men gennemsnitsalderen på krydstogtturisterne falder nu år efter år i takt med, at ferieformen får bredere appel.

Det er kun to måneder siden, at Copenhagen Malmö Port i optimistiske toner kunne berette om bestillinger af 295 krydstogtanløb næste år. Siden er der kommet endnu mere fart på, og Arnt Møller Pedersen har sat forventningerne endnu et hak i vejret. Den fortsatte stigning i krydstogtturismen kommer samtidig efter noget nær en fordobling i antallet af krydstogtgæster i hovedstaden fra 2004 til 2009.

Mens krydstogtturisterne tilsyneladende ikke kan få nok af København, er det samlede antal udenlandske turister de seneste år faldet i både hovedstaden og provinsen. I 2009 faldt antallet af turistovernatninger i Danmark med otte procent, og ifølge foreløbige beregninger, som turismeorganisationen VisitDenmark har foretaget for Ugebrevet Mandag Morgen, vil nedgangen medføre et fald i omsætningen på 2,4 mia. kr. i forhold til 2008.

En ny statistik fra EUs statistikkontor Eurostat viser samtidig, at antallet af hotelovernatninger i Danmark er gået mere tilbage under den økonomiske krise end i stort set alle andre vesteuropæiske lande.