Krøllede hjerner fornyr hjemmet

Selvfølgelig kan også vaskemaskiner og køleskabe tilføres hidtil ukendte funktioner, viser Europas største forbrugerelektronikmesse.

Bubble Shot Add Wash lyder som et stykke bobletyggegummi, men det er navnet på denne lille lem, hvorigennem man kan smide det vasketøj, som man glemte, da man tændte for vaskemaskinen - vel at mærke, uden at vandet sprøjter ud på gulvet. Foto: Yonhap/EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: YONHAP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: Er det et TV? Er det en elektrisk skraldespand? Nej, det er en vaskemaskine med et ekstra indkast, hvis man lige fandt en sok mere, når vasken er sat i gang.

Selv om særdeles velkendte områder af hjemmeelektronikken, hvor man ellers ikke troede, at det var muligt at tilføre noget nyt, lykkes det alligevel krøllede ingeniørhjerner at udtænke funktioner, som ingen havde tænkt over, at de savnede, kan de besøgende på Europas største messe for forbrugerelektronik, IFA i Berlin, ved selvsyn konstatere.

Der bliver alene i Danmark solgt for syv-otte milliarder kroner husholdningsmaskiner - altså køleskabe, vaskemaskiner, tørretumblere, elektriske piskeris, espressomaskiner og meget, meget mere - hvert eneste år. Juli i år har ifølge Henrik Egede, direktør i brancheforeningen Foreningen af Fabrikanter og Importører af Elektriske Husholdningsapparater (FEHA), været den måned, hvor der har været størst salgsvækst, siden finanskrisen satte ind i 2008.

En smutvej ind til vasketøjet

Derfor satser teknologigiganterne ikke kun på fladskærms-TV, mobiltelefoner, PCer og smarture men også på at udvikle markedet for husholdningsmaskiner. Med streg under udvikling.

Sydkoreanske Samsung er således klar med en ny vaskemaskine, som på glaslågen fortil er udstyret med et ekstra indkast - en lille låge, placeret øverst på glaslågen, som kan vippes åben og vier mulighed for at kaste en fundet sok, et par glemte cowboybukser eller andet, der burde have været med fra vaskens begyndelse, ind, uden at vasken skal afbrydes. På en app til mobiltelefonen kan man følge vasken og se, hvornår den er færdig, for vaskemaskinen er naturligvis koblet på hjemmets internetforbindelse, og appen fortæller også, hvornår tiden er inde til at putte det glemte tøj med, så vandet ikke sprøjter ud, når man åbner den lille luge.

Samsung siger også, at effektiviteten i vaskemaskinen nu er så høj, at en normal vask kan klares på under en time. Det sparer både vand og strøm. Nyskabelsen kommer til Europa inden jul.

Kamera i køleskabet og ekstravask i skuffen

LG Electronics, som også kommer fra Sydkorea kan både levere et køleskab med indbygget kamera, så man i supermarkedet lige kan kikke ind og se, om der er mælk eller tomater nok tilbage, og køleskabe med dobbelte dobbeltlåger. Når de to låger åbnes i det brede køleskab, ser man nemlig ikke direkte ind i køleskabet. Begge låger er forsynet med et ekstra sæt gennemsigtige lågelag, så man her kan stille de ting, som man bruger oftest, men stadig kan overskue, hvad der står inde bagved.

LG har nu også europapremiere på den vaskemaskine, som første gang blev vist for et halvt år siden på den tilsvarende forbrugerelektronikmesse i Las Vegas. Den er udstyret med en 30-40 cm høj skuffe forneden, og denne er ikke tænkt som opbevaring af tøj, der skal vaskes. Den er tværtimod en lille ekstra vaskemaskine, så man kan have to vaske i gang samtidig og dermed spare tid.

Traver man en tur rundt i de enorme messehaller, ser man også internettilkoblede kaffemaskiner, hvor man via en app på mobiltelefonen kan dosere sin yndlingstype af kaffe og sætte brygningen i gang, ovne, der tilsvarende er på hjemmets trådløse net og giver lyd, når stegen er klar, og kogeblus, som selv aflæser, hvor på pladen gryden står, og kun varmer netop dette område op.

Hvor er der dog meget, som vi ikke vidste, at vi savnede!

Berlingske dækker IFA på www.b.dk/tech, www.business.dk/digital og i den trykte avis. Berlingske er inviteret af Branchen Forbrugerelektronik (BFE).