Kritiske forskere klar med nyt skyts mod Novos guldkalv

Mulig kræftrisiko ved Novo Nordisks milliardsælgende diabetesmedicin Victoza er et af de varme emner ved dette års europæiske diabeteskongres i Lissabon. Novo-kritisk forsker vil præsentere nye data.

Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Novo Nordisks forsøg på at få lagt en dæmper på en amerikansk forskergruppe, som frygter, at der kan være alvorlige bivirkninger forbundet med brugen af Novo Nordisks succesmiddel Victoza og andre såkaldte inkretiner til behandling af type 2-diabetes, ser ikke ud til at lykkes.

Tidligere på året forsøgte Novo Nordisks koncerndirektør med ansvar for forskning og udvikling, Mads Krogsgaard Thomsen som omtalt i Berlingske, at få bremset en kritisk artikel forfattet af en forskergruppe under den amerikanske professor Peter C. Butler. Det skete ved at Mads Krogsgaard Thomsen helt usædvanligt valgte at skrive direkte til redaktøren af tidsskriftet Gastroenterology, som havde offentliggjort artiklen på sin hjemmeside.

Den oprindelige artikel om mulige bivirkninger

Mads Krogsgaard Thomsens brev til Gastroenterology

Artiklen blev i første omgang trukket fra tidsskriftet Gastroenterology’s hjemmeside, men blev – efter at være ændret på enkelte punkter – offentliggjort på tryk.

Den kritiske artikel i sin endelige version

Butler lover nye kritiske data


Nu er Peter C. Butler så rejst til Lissabon, hvor den europæiske diabetesforening, EASD, holder sin årlige kongres. Kongressen er et tilløbsstykke med 18.000 diabeteslæger, forskere og ansatte i medicinalindustrien fra mere end 100 lande.

Ifølge nyhedsbureauet Bloomberg og websitet Medpage Today vil Peter C. Butler på fredag, den 16. september, deltage i en diskussion om bivirkningsrisikoen ved brugen af lægemidler som Victoza.

Butler lover ifølge Bloomberg at præsentere nye data, som underbygger den amerikanske forskergruppes frygt for, at inkretiner, som GLP-1-behandlingerne Victoza fra Novo Nordisk og Byetta fra Eli Lilly samt DPP4-hæmmeren Januvia fra Merck, giver betændelse i bugspytkirtlen og deraf følgende øget risiko for kræft.

Butler og hans forskerkolleger er blevet kritiseret af blandt andre Novo Nordisk at bruge en amerikansk database over indrapporterede bivirkninger som grundlag for at konkludere, at hele den nye klasse af lægemidler, som Victoza tilhører, ”kan have alvorlige og uforudsete bivirkninger.”

Datagrundlaget for Butlers analyse er ét af de emner, der skal diskuteres.

Brug for flere undersøgelser

Peter C. Butler selv siger, at der er brug for flere undersøgelser af de nye typer af diabetesbehandling.

”Der er nu adskillige dyreforsøg og kliniske rapporter fra mennesker, som samlet set rejser bekymring for, at der kan være alvorlige, uforudset bivirkninger ved GLP-1-klassen af lægemidler,” siger Peter C. Butler til Bloomberg.

Novo Nordisk og de øvrige involverede medicinalselskaber afviser fortsat, at der skulle være tegn på, at deres nye diabetesmidler er forbundet med øget risiko for alvorlige bivirkninger som betændelse i bugspytkirtler eller cancer.

Svar - ikke forsikringer

Men forsikringerne er ikke nok for alle diabetesforskere.

Til Bloomberg siger Edwin Gale, diabetesforsker ved University of Bristol, at han ville være ”meget forsigtig” med at udskrive GLP-1 behandlinger, ”indtil det potentielle problem er blevet taget alvorligt”.

”Hvis Butler har ret, og GLP-1-baserede behandlinger som klasse frembringer subklinisk pancreatitis, og hvis det disponerer for kræft, så sidder vi på en tidsindstillet bombe. Vi har behov for svar, ikke forsikringer,” siger Edwin Gale til nyhedsbureauet.

Den italienske diabetesforsker Ele Ferrannini fra universitetet i Pisa siger til nyhedsbureauet, at Peter Butlers og hans kollegers hidtidige forskning er absolut utilstrækkelig til at etablere en forbindelse mellem diabetesmidlerne og kræftrisiko.

Men myndighederne er i forvejen opmærksomme på en mulig forbindelse mellem de nye diabetesmidler, betændelse i bugspytkirtlen og kræft i skjoldbruskkirtlen. Den seneste debat kan ifølge Ferrannini få myndighederne til at kræve yderligere sikkerhedsdata forud for godkendelsen af nye diabetesmidler.

Tricky historie

Vært ved diabeteskongressen i Lissabon, Viktor Joergens, der er direktør i den europæiske diabetesforening EASD, kalder over for Bloomberg sagen for en ”meget tricky historie”.

”Vi vil sandsynligvis skulle bruge årtier og et utroligt stort antal mennesker for at kunne forsker i ting som det her. Det bliver en meget interessant debat, især fordi disse lægemidler nu bliver udskrevet meget bredt,” siger Viktor Joergens.

Behandlingen med de forskellige typer af inkretiner, som har det til fælles, at de styrker kroppens evne til selv at producere insulin og regulere blodsukkeret. Januvia, der kom på markedet i 2006 omsatte sidste år for mere end 12 milliarder kr., mens Byetta, der blev lanceret i 2007 solgte for 3,7 milliarder. Novo Nordisks Victoza, der kom på markedet i 2009/10 omsatte i 2010 for 2,3 milliarder kr. og ventes at runde en omsætning på fem milliarder kr. i år.

Ifølge Ele Ferrannini fra universitetet i Pisa er det svært at forudsige, hvad effekten af kritikken bliver. ”Det er en kamp, som bliver udkæmpet gennem medierne. Det vil afhænge af, hvor meget størj dem, der er for og dem, der er imod, laver,” siger Ferrannini til Bloomberg.INFOshop: Se her før du investerer i medicoaktier