Kritisk fejl presser mobilgiganter til månedlige Android-opdateringer

Google, Samsung, LG og Motorola går i gang med at lukke det måske alvorligste sikkerhedshul til dato i Android-styresystemet.

Næsten alle Android-telefoner er i farezonen og skal derfor hurtigst muligt have opdateret styresystemet, så det alvorlige sikkerhedshul lukkes. Derudover bør man i Google Play-netbutikken finde og få installeret et antivirusprogram på sin telefon. Arkivfoto: Roslan Rahman, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: ROSLAN RAHMAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Google og en række af verdens største mobilproducenter indfører nu månedlige sikkerhedsopdateringer til mobiltelefoner efter afsløringen af et alvorligt sikkerhedshul i Googles mobilsoftware Android.

Google, Samsung, LG Electronics og Motorola, som nu ejes af den kinesiske PC-gigant Lenovo, er alle gået i gang med den første, månedlige opdatering, ganske som Windows-brugere kender det fra Microsoft. Sony og HTC følger snarest efter.

950 millioner telefoner i farezonen

Det var afsløringen af hackersoftwaren Stagefright og dens mulighed for at angribe 95 procent af alle Android-mobiltelefoner - svarende til omkring 950 millioner -, der har fået selskaber til at rykke. Det anses for at være det værste Android-hul, der hidtil er afdækket.

Android er verdens mest udbredt mobilstyresystem. Omkring 80 procent af alle nye smartphonetelefoner leveres med Android, hvor godt 14 procent kommer med Apples iOS og omkring tre procent med Microsofts Windows. Med Stagefright kan hackere sende en særlig MMS-billedbesked til en Android-telefon og tilgå følsomt indhold - nemlig personlige oplysninger -, hvis beskeden bliver åbnet.

Google har anerkendt, at der er et alvorligt sikkerhedsproblem. Sikkerhedseksperten Joshua Drake, som opdagede sikkerhedshullet, vil offentliggøre den bagvedliggende kildekode 24. august for dermed at lægge pres på mobilproducenterne for at få hullet lukket inden da.

Netop den store udbredelse af Android, som også bruges på tavle-PCer, på nyere TV-apparater og på de nye smarture, gør det særdeles attraktivt for hackere at trænge ind og stjæle folks personlige oplysninger.

Undersøg selv, om der er opdateringer klar

Modsat Apples iOS og Microsofts Windows er Android ikke ét og samme program i alle telefoner. De enkelte mobilproducenter foretager masser af ændringer og tilpasninger, og de skal derfor hver især sikre, at sikkerhedsopdateringerne til Android fungerer på netop deres udstyr, så snart Google frigiver opdateringerne.

Man kan selv undersøge, om ens telefon står til automatisk at gribe de opdateringer af systemet, som mobilproducenten lægger ud. Det sker ved at vælge Indstillinger, dernæst »Om enheden«, og så »Softwareopdatering«. Her kan man vælge »Opdatér nu« og samtidig sikre sig, at der er sat hak ud for »Autoopdatering«, så opdateringerne hentes, så snart de foreligger.

Ud over at holde sit Android-system opdateret er det en rigtigt god ide at installere et antivirusprogram på telefonen, ganske som alle vil gøre det på en PC. Der findes flere både købeprogrammer og gratisprogrammer til telefonerne, men sørg altid for udelukkende at hente det fra Googles netbutik Google Play.