Kritikken hagler ned over afløseren for fyret dansk bankdronning

En forkert profil, socialdemokratisk kammerateri og medansvarlig for krisen i kølvandet på Swedbanks hvidvaskskandale. Sådan lyder nogle af kritikpunkterne mod svenske Jens Henriksson, der tager over som topchef efter detroniserede danske bankdirektør Birgitte Bonnesen.

Som ny topchef i Swedbank skal Jens Henriksson forsøge at genskabe tilliden til Sveriges ældste bank efter en omfattende hvidvaskskandale. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pontus Lundahl/TT/Ritzau Scanpix

Selv om Jens Henriksson endnu ikke formelt er tiltrådt som ny topchef i den skandaleramte storbank Swedbank, har han allerede fået sin ilddåb.

Allerede den aften, hvor han blev udpeget, begyndte kritikken at rejse sig, og den er siden taget til i styrke.

Jens Henriksson kommer nemlig fra en tilsvarende stilling som administrerende direktør for det svenske forsikringsselskab Folksam, der er næststørste aktionær i Swedbank. Det gør ham delvist ansvarlig for den krise, som Swedbank er havnet i, har kritikken lydt fra blandt andre Frida Bratt, opsparingsøkonom i Nordnet.

En anden kritiker, Joacim Olsson, direktør for den svenske aktionærforening Aktiespararna, mener, at den 52-årige Jens Henriksson har et »langt og imponerende CV, men den forkerte profil«.

»Banken ville have brug for en person, der blev rekrutteret eksternt,« sagde han til nyhedsbureauet Bloomberg med henvisning til, at Henriksson har haft »indflydelse på udpegelsen af en bestyrelse«, der ikke formåede at forhindre hvidvask.

SVT, den svenske pendant til DR, kunne i februar afsløre, at Swedbank var havnet i en omfattende hvidvasksag, der trak tråde til Danske Bank. En måned senere viste en intern undersøgelse, at 135 milliarder euro – mere end 1.400 milliarder svenske kroner – blev ført gennem Swedbank af såkaldte »højrisiko-udenlandske kunder«.

Som konsekvens af sagen forlod Swedbanks danske topchef, Birgitte Bonnesen, og bestyrelsesformand Lars Idermark banken. Ny formand er Sveriges tidligere statsminister og socialdemokratiske partileder Göran Persson, som for omkring 25 år siden hentede Jens Henriksson ind i det svenske finansministerium.

Nu har Persson så igen udpeget sin tro væbner, og dermed kommer to socialdemokrater til at stå i spidsen for en bank, som engang begyndte som en slags folkebevægelse imod sparekasser.

»I en situation, hvor mange troede, at Swedbank ville vælge en professionel bankmand som adm. direktør, en person, der kunne rette op på alt, hvad der gik galt, valgte Göran Persson i stedet en mand fra egne rækker,« skrev kronikør Birgitta Forsberg forleden i Svenska Dagbladet.

En anden svensk økonomireporter, Andreas Cervenka, var ligeledes skeptisk: »Swedbank tager kammerateriet til et helt nyt niveau,« skrev han i Dagens Industri.

Jens Henriksson har tidligere været direktør for Nasdaq-børsen i Stockholm og har siddet i bestyrelsen for Den Internationale Valutafond, IMF, i Washington.

I 2013 blev han ny topchef for forsikringsselskabet Folksam, og her overtog han det, som forgængeren, socialdemokraten Anders Sundström, havde købt: En stor aktiepost i Swedbank. Jens Henriksson reducerede dog Folksams aktiepost i Swedbank, og selskabet høstede dermed en stor gevinst.

Kritiske røster bemærker dog, at Henriksson i lang tid støttede Birgitte Bonnesen og Lars Idermark, og på Swedbanks generalforsamling i marts stemte de store ejere, herunder Folksam, for at give bestyrelsen ansvarsfrihed. De modsatte sig samtidig at udpege en uafhængig granskning.

Det er endnu ikke besluttet, hvornår Jens Henriksson får første dag i Swedbank, oplyser banken til Berlingske. Han tiltræder »så snart så muligt«.

I Svenska Dagbladet beskrives Jens Henriksson som en poleret politiker, der har rige talegaver, og som har en god chance for at gendanne tilliden til banken.

Selv peger Swedbanks nyudnævnte topchef på, at hans store opgave bliver »at genskabe tilliden til banken, at videreudvikle bankens bæredygtighedsprofil og fortsætte den succesfulde digitaliseringsrejse«. Men han har ikke meget erfaring med bankdrift, og Jens Henriksson skal nu bevise, at han forstår alvoren for Swedbank.